Rusia folosește India ca să ocolească sancțiunile privind exporturilor sale de petrol, parte din acest petrol, sau a produselor derivate, ajungând în țări europene care îl achiziționează cu un adaos semnificativ față de prețul plătit de India companiilor rusești.
Conform Bloomberg, în ciuda embargoului cvasi-total impus importurilor de petrol rusesc de către Uniunea Europeană, acesta își face drum traversând India și schimbându-și proveniența, mai ales că de regulă e revândut sub formă de produse rafinate: motorină sau benzină.
Începând din decembrie anul trecut, UE a interzis importurile pe calea apei de țiței din Rusia. A extins interdicția la produsele rafinate două luni mai târziu. Cu toate acestea, restricțiile nu au împiedicat țări precum India să obțină țiței rusesc ieftin, să-l transforme în combustibili precum motorina și să-l trimită înapoi în Europa cu un mare adaos de preț.
Datorită sancțiunilor, diferența de preț dintre tipurile țiței Brent (M. Nordului) și Ural (Rusia) a crescut la 25 de dolari pe baril, cu aproape o treime, în favoarea Brent în condițiile în care până anul trecut, cotațiile celor două erau aproape egale.
India s-a specializat într-atât în revânzarea petrolului rusesc clienților europeni, care nu-l pot cumpăra direct de la sursă la un preț mai mic, încât țara asiatică este pe cale să devină în această lună cel mai mare furnizor de carburanți în Uniunea Europeană, în timp ce cumpără cantități record de petrol rusesc, arată firma de cercetare a piaței, Kpler.
Cu alte cuvinte, Europa cumpără în continuare petrolul și derivatele lui din Rusia, susținând financiar mașina de război a lui Putin, doar că o fac prin intermediari indieni, costând mult mai mult decât dacă ar fi încheiat direct tranzacțiile cu companiile rusești.
„Petrolul rusesc își găsește drumul înapoi în Europa, în ciuda tuturor sancțiunilor, iar intensificarea exporturilor Indiei de combustibil către vest este un bun exemplu în acest sens”, a declarat Viktor Katona, analist principal al companiei Kpler. „Cu India primind atât de multe fluxuri rusești, era inevitabil.”
***