12 august, 2021

Țintele privind reducerea emisiilor de CO2 nu vor fi atinse dacă utilizarea energiei nucleare nu va fi inclusă în portofoliul energetic  menit să oprească efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport al Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE).

Utilizarea energiei nucleare a împiedicat emiterea a 74 gigatone de dioxid de carbon în ultimii 50 de ani, adică atât cât totalul emisiilor energetice ale lumii din doi ani, conform raportului UNECE. Organizația reunește 56 de țări ONU din Europa, America de Nord și Asia.


„Doar energia hidro a jucat un rol mai mare în evitarea emisiilor adiţionale”, potrivit sursei citate.

Documentul UNECE a fost publicat la două zile după concluziile alarmante lansate de Grupul Internaţional de Experţi pentru Schimbările Climatice (IPCC), care a relevat amenințările la care este expusă lumea.

(Citiți și: „Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent – raport ONU asupra schimbărilor climatice”)

În toamnă va avea loc, la Glasgow, Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), de la care se așteaptă decizii mai ambițioase decât cele ale Acordului de la Paris. Un eșec al COP26 ar fi „catastrofal, nu există alt cuvânt pentru asta”, potrivit ministrului britanic al Mediului, Alok Sharma, care este și președintele COP26.

Lumea în criză de timp

„Transformarea rapidă a sistemului energetic global este în criză de timp, combustibilii fosili fiind încă la originea a jumătate din generarea de electricitate în regiune”, unde funcționează 292 de reactoare nucleare, spune raportul UNECE.


Centralele nucleare produc 20% din cantitatea totală de electricitate în regionea acoperită de UNECE și 43% din generarea de electricitate cu emisii reduse de carbon.

Energia nucleară asigură peste 30% din electricitatea consumată în 11 țări din regiunea acoperită de UNECE: Belgia, Bulgaria,  Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina și Ungaria. Guvernele Belgiei şi Elveţiei s-au angajat să renunţe la această sursă pe termen mediu.

România este amintită printre țările care și-au propus ca energia nucleară să joace „un rol important în reducerea emisiilor de gaze”, alături de Canada, Cehia, Finlanda, Franța, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, SUA Marea Britanie, Ucraina și Ungaria.

Raportul UNECE amitește de tipurile de reactoare nucleare, inclusiv pe cele modulare mici (SMR) și microreactoarele.

România cercetează și varianta reactoarelor mici

România este angajată în procesul de experimentare a reactoarelor mici de circa 60 MW putere și își propune să mai construiască alte două reactoare mari la Cernavodă.

(Citiți și: „Acord semnat la Washington: un consorțiu de firme din SUA, România, Canada, Franța va dezvolta proiectul nuclear Cernavodă”)

Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica (SNN) un grant în valoare de 1,27 milioane de dolari, pentru ca aceasta din urmă să evalueze unde ar putea amplasa reactoarele de capacitate mică, de tip SMR, pe care le-ar putea cumpăra de la firma americană NuScale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: