miercuri

24 aprilie, 2024

1 septembrie, 2022

Tinerii din România părăsesc locuința părintească, în medie, în jurul vârstei de 28 de ani, cu 1,5 ani mai târziu decât media de la nivel european, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

În 2021, la nivelul UE, tinerii au părăsit gospodăria părinților, în medie, la vârsta de 26,5 ani. Există însă discrepanțe mari în rândul statelor membre, avertizează biroul european de statistică.

Cele mai mari medii de vârstă, de peste 30 de ani, au fost înregistrate în statele de la periferia UE, respectiv în Portugalia (33,6 ani), Croația (33,3 ani), Slovacia (30,9 ani), Grecia (30,7 ani) și Bulgaria (30,3 ani).


La polul opus s-au clasat statele nordice, unde tinerii au părăsit casa părintească la puțin timp după majorat, respectiv Suedia (19 ani), Finlanda (21,2 ani), Danemarca (21,3 ani) și Estonia (22,7 ani).

”În majoritatea țărilor din nord și vest, tinerii au părăsit casa părintească în medie la începutul până la mijlocul vârstei de douăzeci de ani, în timp ce în țările sudice și de est, vârsta medie era la sfârșitul anilor douăzeci sau începutul anilor treizeci”, notează specialiștii Eurostat.

România, pe primul loc la diferența dintre vârsta la care au plecat de acasă tinerii vs tinerele

În UE, în medie, bărbații au părăsit gospodăria parentală la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,5 ani în 2021. Această tendință a fost observată în toate țările, adică femeile tinere au părăsit gospodăria parentală în medie mai devreme decât bărbații tineri.

Bărbații și-au părăsit casa părintească, în medie, după vârsta de 30 de ani în 11 țări UE (Croația, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Italia, Malta, Spania, România și Polonia). În cazul femeilor, același lucru a fost valabil în doar două țări (Portugalia și Croația).


”Cea mai mare diferență de gen a fost găsită în România, unde bărbații tineri au plecat la 30,3 ani și femeile la 25,6 ani (diferența de gen de 4,7 ani), urmată de Bulgaria (diferența de gen de 3,5 ani)”, reiese din datele Eurostat.

În schimb, Suedia, Danemarca și Irlanda au înregistrat cele mai mici diferențe între vârsta la care tinerii și tinerele și-au părăsit casa părintească: 0,4, 0,5 și, respectiv, 0,9 ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: