28 februarie, 2023

TikTok a fost interzisă luni pe dispozitivele mobile de serviciu ale angajaților din executivul canadian, iar Casa Albă le-a acordat funcționarilor din agențiile federale un termen de 30 de zile pentru eliminarea de pe device-uri a acestei aplicații . Marți, parlamentul danez le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu.

Toate aceste decizii anunțate în lanț au fost luate pentru a elimina „riscul de spionaj” ce ar fi implicat de utilizarea acestei rețele sociale. Aplicaţia este prezentă în peste 150 de țări și are peste 1 miliard de utilizatori.

Câteva agenții americane, cum ar fi Departamentul de Apărare și Securitate Internă, implementaseră deja astfel de restricții. În Statele Unite, aplicația de partajare video Tik Tok a fost instalată de peste două sute de milioane de ori.


În ceea ce privește Canada, interdicția are aplicabilitate imediată, începând de marți, scrie Techcrunch.

În Danemarca, anunţul a venit în urma recomandărilor Centrului danez pentru Securitate Informatică, ce i-a sfătuit „insistent” pe funcţionari să şteargă TikTok de pe telefon, după ce şi Comisia Europeană a interzis această aplicaţie pe dispozitivele de serviciu, cu scopul de a „proteja” instituţia.

Platforma ultrapopulară de clipuri video, deţinută de compania chineză ByteDance, a fost luată în vizor de occidentali sub suspiciunea că Beijingul ar putea obţine acces la datele utilizatorilor săi din întreaga lume.

Teama că aplicația este folosită de Beijing pentru a colecta informații deținute de oficiali occidentali

Comisia Europeană a interzis staff-ului sau să utilizeze TikTok pe telefoanele şi dispozitivele de la muncă, începând de săptămâna trecută, când le-a recomandat acestora să înlăture aplicaţia pe cât posibil şi de pe telefoanele şi tabletele personale care sunt aduse la muncă. Angajaţii ar putea pierde accesul la email sau alte servicii, dacă nu şterg aplicaţia până pe 15 martie.


Executivul UE a citat „ameninţări din zona cyber securităţii şi vulnerabilităţi care pot fi exploatate pentru a ataca mediul corporate al Comisiei”.

Toate aceste guverne și instituții sunt îngrijorate că aplicația TikTok, deținută de gigantul tehnologic chinez ByteDance, ar putea fi folosită de regimul de la Beijing pentru a colecta informații sensibile deținute de oficialii occidentali. Deși TikTok a asigurat în mod repetat consumatorii americani că datele lor au fost stocate în SUA, o investigație anul trecut a arătat că ingineri din China aveau acces la date americane chiar în ianuarie 2022.

O altă investigație a descoperit că un grup mic de ingineri a accesat în mod necorespunzător datele a doi jurnaliști americani, pentru a afla, pe baza datelor privind locația acestora, dacă s-au încrucișat cu vreun angajat ByteDance ce le-ar fi furnizat informații secrete despre compania chineză. TikTok a recunoscut că a spionat jurnalişti, aparent din greşeală, când căuta whistebloweri în cadrul organizaţiei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: