Guvernul a aprobat acordarea de stimulente pentru vaccinare anti-Covid
luni

25 octombrie, 2021

Tichete de masă și loterii cu premii în bani: Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

30 august, 2021

vaccinare categorii de varsta adolescentiÎn încercarea de a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19.

Același document mai prevede și recunoașterea pe teritoriul României a certificatelor digitale verzi pentru a atesta vaccinarea, testarea sau vindecarea.

Tichetele de masă, în valoare de 100 de lei, vor fi acordate din momentul în care intră în vigoare ordonanța de urgență – adică după ce se publică în Monitorul Oficial.


Toate persoanele care se vaccinează din acel moment pot primi aceste tichete de masă, însă nu și cei care s-au vaccinat până acum. În schimb, aceștia din urmă vor putea participa la loteriile naționale care vor fi organizate începând cu luna octombrie. Cine dorește să participe trebuie să fie vaccinat și să se înscrie la loterie.

Tichete de masă și loterii

Persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare (ambele doze sau doza unică) vor beneficia de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub formă de tichete de masă. Vorbim, mai exact, de tichete emise conform Legii nr. 165/2018.

Tichetele vor fi distribuite prin intermediul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate (regulile vor fi date ulterior prin ordin al Ministerului Sănătății).

Este precizat expres că măsura va fi pentru cei care se vor vaccina complet după intrarea în vigoare a proiectului de ordonanță.


Organizarea unei loterii de vaccinare cu premii în bani este introdusă de guvern tot în cadrul Legii 55/2020. Premiile se vor acorda celor vaccinați cu schema completă, iar prima extragere va avea loc în octombrie 2021.

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Proiectul de ordonanță nu prevede detalii concrete cu privire la premii, ci doar că persoanele vaccinate se vor putea înscrie online pe site-ul de pe care se obțin certificatele digitale verzi, în condițiile stabilite printr-un ordin ulterior al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei.

În acest caz, măsura va viza inclusiv persoanele deja vaccinate complet la momentul intrării în vigoare a proiectului de OUG, nu doar cele vaccinate complet după acel moment.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Același proiect mai face referire și la recunoașterea certificatelor digitale verzi privind COVID-19 în interiorul României. Astfel, acestea urmează a fi utilizate pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării. În plus, se va stabili că certificatul verde bazat pe un test antigen rapid negativ va fi valabil 48 de ore, nu doar 24 de ore.

În final, proiectul prevede că, pe durata stării de alertă, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din Ministerul Sănătății și unităților subordonate și coordonate de el vor fi suspendate.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr