22 iunie, 2020

Statuia fostului președinte american Theodore Roosevelt va fi înlăturată din locația sa din fața Muzeului de Istorie Naturală din New York, din cauza ”compoziției nepotrivite” a grupului statuar, anunță BBC.

Grupul statuar din bronz a fost amplasat în fața muzeului în 1940 și  îl înfățișează pe Roosevelt, fost guvernator al statului New York înainte să ajungă președinte, călare pe cal și flancat de un afro-american și un nativ american.


Istoricii îl plasează pe Theodore Roosevelt între primii 5 președinți ai Statelor Unite ca realizări. Theodore Roosevelt este unul dintre cei patru președinți imortalizați în memorialul de pe Muntele Rushmore.

Monumentul care va fi înlăturat „a fost subiect al controverselor de mult timp datorită compoziției sale ierarhice”, a transmis duminică muzeul într-un comunicat. Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunțat că susține inițiativa muzeului, menționând că „acum este momentul potrivit să înlăturăm această statuie problematică”.

„Muzeul a cerut înlăturarea statuii președintelui Theodore Roosevelt fiindcă înfățișează în mod explicit persoanele de culoare și indigene ca fiind subjugate și inferioare rasial”, a afirmat de Blasio. Un strănepot al președintelui a anunțat că este de acord cu decizia, afirmând că statuia ”nu reflectă moștenirea lui Roosevelt”.

(Citiți și: ”Statuia descoperitorului Americii, dărâmată la Richmond: ”Columb înseamnă genocid””)

Președintele american Donald Trump și-a exprimat opoziția față de măsură. „Ridicol, nu o faceți!” a scris Trump pe Twitter.


Însă criticii acestuia arată cu degetul înspre o moștenire mai complexă a unui președinte ale cărui propuneri menite să creeze o plasă de siguranță socială au fost însoțite de opinii tulburătoare privind meritele politicilor eugenice.

După uciderea lui George Floyd protestele în SUA, extinse ulterior în Europa, au căpătat o accentuată componentă de luptă împotriva monumentelor.

În orașe americane au fost dărâmate statui ale generalilor confederați, ale lui George Washington și chiar Cristofor Columb.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: