Analiză

Rectificare cu ce? România are cel mai mic raport venituri bugetare/PIB. Hiba majoră a deficitului de 3%

România a fost anul trecut ţara din UE cu cele mai mici venituri bugetare raportat la PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat (cu excepţia Irlandei,… Mai mult

05.08.2019

La obiect

Producția agricolă – creştere pe sectorul vegetal, scădere îngrijorătoare pe zootehnie

Valoarea producției agricole a crescut în 2018 cu 7,2% față de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Ponderea sectorului vegetal a trecut pragul de… Mai mult

05.08.2019

Analiză

Precizări și observații importante pe deficitul bugetar

Recentul comunicat al Eurostat referitor la soldul execuţiei bugetare pe primul trimestru din 2019 (-4,5% din PIB zice organismul de statistică al Uniunii, -0,5% din… Mai mult

05.08.2019

Evenimentul

Primăria Capitalei înființează un Birou special pentru diaspora și pentru familiile rămase în țară

În cadrul PMB se va înfiinţa un birou special pentru românii care muncesc în străinătate, astfel încât aceștia să-și rezolve rapid problemele administrative atunci când… Mai mult

31.07.2019

Cronicile

The Spectator / Cum împinge Vladimir Putin războiul către vest și când vom înțelege că a câștigat. ”Un guvern român incompetent este folositor”

de Victor Bratu 20.2.2015

cover_210215_issueThe Spectator, cel mai longeviv săptămânal britanic, a cărui primă apariție este consemnată pe data de 6 iunie 1828, publică în ultimul său număr o analiză a planurilor președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit Annei Applebaum, Rusia va câștiga confruntarea cu Occidentul dacă Europa nu reacționează rapid și ferm.

Luna trecută, președintele Parlamentului rus a cerut oficial comisiei de politică externă să lanseze o investigație cu iz istoric: A fost legală anexarea Germaniei de Est de către Germania de Vest? Ar trebui aceasta condamnată? Sau ar trebui anulată? Săptămâna trecută, ministrul de externe rus, vorbind la conferința de securitate organizată la Munchen, a lăsat să se înțeleagă că el însuși își pune aceste întrebări. “Reunificarea Germaniei s-a făcut fără organizarea unui referendum”, a afirmat Serghei Lavrov pe un ton amenințător.

Ca reacție, din sală s-au auzit râsete, germanii considerând hilară afirmația- ca să anulezi unificarea ar trebui anulate toate înțelegerile de după Războiul Rece. Ceea ce întra-devăr ar fi amuzant, dacă nu cumva chiar asta urmăresc președintele Parlamentului rus, ministrul de Externe Lavrov și, în ultimă instanță, președintele Vladimir Putin, cel care a caracterizat destrămarea URSS drept “catastrofa geopolitică a secolului XX”.

Acest plan sună la prima vedere absurd: La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului fostul imperiu sovietic a dispărut. Majoritatea statelor care cândva formau Pactul de la Varșovia sunt acum membre ale Uniunii Europene sau ale NATO. Tranziția spre democrație a Europei Centrale este universal recunoscută . Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, chiar România și Bulgaria sunt toate deschise conceptelor democratice și mult mai prospere decât erau în comunism. Germania este triumfător unită, iar Europa liberă și întregită.

Ar putea Vladimir Putin să dărâme aceste realități? Ei bine, în timp ce lumea să uită în alte părți, cu siguranță că încearcă…

Am petrecut ultimii 10 ani discutând aprins despre Iraq, Iran, Afghanistan, aproape despre orice altceva decât despre Rusia. Iar în tot acest timp, Moscova și-a urmărit planul de delegitimare a NATO, de subminare a Uniunii Europene, de semănare a neîncrederii în rândul alianțelor din Vest și, mai presus de toate, de schimbare a sensului tranzițiilor demarate în 1990.

Adesea, Moscova a împins în uși deschise. Nu Kremlinul a inventat curentele anti-Europene și anti-sistem, el doar sprijină orice idei de acest tip, adaptându-și tacticile în funcție de fiecare țară. Moscova sprijină fără discriminare extrema dreaptă și extrema stângă. În Grecia, de exemplu, le sprijină pe amândouă, iar rezultatele se văd- în ciuda dificultăților economice, primul gest al noului guvern de la Atena a fost să protesteze nu împotriva politicilor economice europene, ci împotriva sancțiunilor impuse Rusiei.

Pentru a-și atinge scopurile, Rusia curtează fără discriminare politicieni și oameni de afaceri. În Marea Britanie, Rusia are prieteni în lumea finanțelor din City și sponsorizează Russia Today, canalul de propagandă care îl găzduiește permanent pe George Galloway și alți titani originali ai stângii. În Franța, Rusia ține aproape de industriași în timp ce o bancă ruso-cehă a acordat un credit de 9 milioane euro Frontului lui Marine Le Pen, cu promisiunea altor 30 de milioane euro.

În fond, Franța și Marea Britanie sunt democrații consolidate, ambele cu clase politice consolidate și cu relativ stabile financiar mass-media, iar Grecia un vechi membru al UE. Iar dacă Moscova a reușit acolo asta, atunci gândiți-vă: Ce poate face, cu un minim efort, în țări mai mici, unde clasele politice sunt în formare, mass-media se zbate să evite falimentul iar conceptul Europa este pentru mulți o idee nouă?

Dacă mergi la Praga, rămâi surprins câți oameni vorbesc limba rusă pe străzi. Explicața e simplă- Praga este astăzi Londra rusului sărac, care a constatat că nu-i tocmai simplu că cumperi o proprietate în Mayfair dar că este relativ ieftin să manipulezi politicienii cehi.

Din nou- nu rușii au inventat opoziția cehilor față de tranziție. Realitatea e că, în ultimii 25 de ani, nu toți cei care au abandonat comunismul și-au împlinit visurile în democrație, iar tinerii nemulțumiți de azi au handicapul că în 90 erau copii, deci nu au memoria acelor vremuri, nu au un reper. Apoi, criza economică din 2009 a generat scepticismul asupra modelului Occidental pe care cehii îl admirau altădată.

Începând cu 2013, atunci când guvernul de la Praga s-a prăbușit în urma unui scandal de corupție, Internetul ceh este plin de invective și de insulte la adresa clasei politice și de regrete la adresa celor două decenii pierdute. În această atmosferă, într-o țară în care majoritatea ziarelor pierd bani, cu un strop de susținere financiară rusă acordată media înseamnă bani bine cheltuiți. Mai ales atunci când ai nevoie să mai apară undeva și susținere pentru anexarea Peninsulei Crimeea…

Bani sunt, de asemene, bine cheltuiți și în politică- campania electorală din 2013 a actualului președinte, Miloș Zeman, a fost susținută deschis de Lukoil. De atunci, președintele Zeman, care nu controlează, din fericire, și guvernul, s-a manifestat vocal împotriva adoptării de sancțiuni împotriva Rusiei, a respins ideea unei invazii a Ucrainei și i-a invitat la Praga pe oligarhii sancționați de Occident.

O diferență de mentalitate speculată ca slăbiciune- Uniunea Europeană nu finanțează mass-media pe ascuns așa cum procedează Rusia în toată Europa Centrală. Și nici nu finanțează partidele de extremă dreaptă, cum procedează Moscova la Paris sau Budapesta.

Premierul ungar Viktor Orban a adoptat deja mesajele dragi Moscovei și a transmis, anul trecut, etnicilor maghiari din România că este timpul să abandoneze normele și ideologiile Occidentale, precum democrația liberală, care au fost cândva o țină spre care se îndrepta și Budapesta. Acum, a explicat Viktor Orban, sunt de preferat “democrațiile iliberale”, după modelul Turciei, Chinei și Rusiei.

La fel ca în cazul Pragăi, coincidența relațiilor dintre banii rusești și proiectele Budapestei și orientarea lui Viktor Orban către “iliberalismul” propovăduit de Moscova este suspectă.

O miză mai poate sta ascunsă în nostalgia lui Viktor Orban după “Ungaria Mare”, destrămată după primul Război Mondial. O bucată din acea Ungarie este astăzi în componența Ucrainei- idee pe care, în mod curios, Serghei Lavrov a amintit-o la conferința de securitate organizată la Munchen.

Poate că acesta a fost mesajul: “dacă Rusia va reuși să anexeze o parte din Ucraina, mai mult decât Crimeea, atunci poate că și Ungaria își va primi porția ei…”

Mesaj care poate fi servit și Occidentului, cu următoarea cheie de citire- “dacă Rusia va reuși să anexeze o parte din Ucraina, mai mult decât Crimeea, atunci poate că Ungaria poate fi convinsă să renunțe…”

După modelul Ungariei și alte state pot cădea, sau nu, în brațele “iliberalismului”.

În Serbia, care nu este încă membru al UE iar Rusia și-ar dori ca nimic să nu se schimbe în această privință, unde companiile rusești controlează cei mai mari producători de petrol și gaze naturale, Vladimir Putin a fost primit recent cu cea mai mare paradă militară organizată în ultimii 30 de ani.

Slovacia are un premier care cochetează cu linia naționalistă dură, faimos pentru declarația conform căreia “statul a fost constituit pentru slovaci, nu pentru minorități”, și care are la rându-i dubii asupra oportunității sancțiunilor impuse Rusiei.

Chiar și în Polonia, poate cea mai de succes națiune din Europa Centrală și cu siguranță cel mai de nădejde aliat al NATO, “omuleții verzi” bântuie Internetul. În mod evident, în Polonia nimeni nu iubește Rusia, dar nu asta e ideea: Moscova nu are nevoie fizic de Ungaria, Polonia sau de Slovacia. Moscova are nevoie acolo de sentimente anti-germane, de guverne anti-Occidentale sau, pur și simplu, de guverne incompetente, care la un moment dat să determine NATO să se retragă pe noi aliniamente pe considerentul că “nu merită să lupți pentru asemenea popoare”.

Un guvern ceh care să se alăture Greciei în opoziția față de sancționarea Rusiei este oricând util. Un guvern român incompetent este folositor. O Ungarie, o Bulgarie sau chiar o Austrie dispuse să submineze sanțiunile economice europene la adresa Moscovei, în special cele din domeniile petrolului și gazelor, ar fi minunate.

Un număr semnificativ de state Central și Est Europene care să “miște în front” este suficient să ducă de râpă unitatea Europei. Iar până la izolarea puternicilor Europei nu mai rămâne decât un pas.

Chiar și Germania este o țintă- cu ce arsenal are la îndemână Vladimir Putin ar fi ciudat să nu fie așa. Încă există în landurile din Est mulți germani cu un trecut legat de STASI, după cum mai există foști agenți ruși. Mulțumită lui Edward Snowden și informațiilor legate de interceptarea telefonului Angelei Merkel, relațiile germano-americane nu sunt tocmai cordiale, iar aliatul SUA din Europa, Marea Britanie, nu mai e de mult tratat drept jucător de talie mondială.

Probabil că nu va costa enorm și nici nu va fi nevoie de batalioane de “omuleți verzi” să menții pe bătrânul continent zgomotul anti-american, anti-UE. Și vom conștientiza cu toții, surprinși, că planul ascuns al Moscovei a reușit atunci când un nou ministru de Externe rus va decreta că toate înțelegerile de după Războiul Rece au fost anulate și nimeni n-o să mai râdă în sală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.2.2015

3 comentarii

 1. Gabriel Marinescu
  21.2.2015, 7:40 pm

  De multi ani “bat toba”despre pericolul rusesc,pe internet,in orice discutie cu prietenii,sau cunostintele si foarte multi dintre interlocutorii mei m-au luat in bascalie contrandu-ma si acuzandu-ma de paranoia.Pe internet mai ales pe site-ul “Adevarului”exista o adevarata divizie de postaci unde daca postezi ceva impotriva Lui Putin si a Rusiei poti sa ai surpriza sa fii cenzurat si sa nu-ti apara articolul,sau daca cumva iti apare totusi sa te trezesti sub asediul al postacilor pro-rusi!Postaci care de cele mai multe ori nu sunt cu adevarat majoritari,ci PLATITI de Moscova si acesta le este jobul sa posteze in favoarea Kramlinului sub 3-4-5 ID-uri diferite dandu-si sustinerea intre ei multe aprecieri pozitive si tie care postezi pentru Romania,dreptate si adevar iti dau puzderie de aprecieri negative!Asaltul este nu doar evident ci de o agresivitate amenintatoare,este limpede ca un asemenea asalt este coordonat si parte dintre noi cunoastem existenta unui Institut al Internetului din cadrul KGB(ma rog FSB cum este acum”vopsit”).Toate aceste subversiuni au scop manipulativ dezinformativ de intoxicare a majoritatii populatiei ale carei nemultumiri sa fie folosita si canalizata in favoarea Moscovei pentru un asalt ulterior nu doar propagandistic!Toate aceste miscari ce se deruleaza in acelasi timp cu crimele oribile ale asa-zisului”Stat islamic”NU INTAMPLATOR SI NU SUB ALTA BAGHETA decat a aceluiasi criminal abominabil ce urmareste declansarea unui razboi mondial prin care sa lichideze societatea de tip liberal ce este cel mai redutabil inamic al societatii totalitare de tip imperial-ruseasca.Totul se deruleaza sub ochii nostri dar cei mai multi oameni au creierii intoxicati de dezinformari ce au preluat controlul identitatii lor aflati si sub propriile frustrari si orgolii ranite.Dupa complexitatea actiunilor acestui badaran criminal putem identifica cu adevarat Anticristul care nu este nimeni altul decat Vladimir Putin.

  • Marian Tone
   3.9.2015, 8:15 pm

   Stimate d.le Marinescu, vad ca pe cei ce-si posteaza parerea ii numiti postaci. Sinteti si dv. unul dintre acestia sau numai parerea dv. conteaza?
   Foarte pe scurt: deschideti bine ochii si urechile si puneti-va intrebarea; cine duce razboaie din 1990 icoace in afara USA? Va ajut putin enumerind o parte din ele: Afganistan, Jugoslavia, Iraq, Libia iar acum mai recent i-si probeaza muschii cu rusii.
   Afganistan = resurse f. mari de materii prime rare.
   Jugoslavia= singura tara nealiniata a carei armata era plasata pe locul 2 in Europa.
   Irag = rezerve de Petrol imense.
   Libia= prima tara care stopat petrodolarul si a vidut petrolul in EURO la care s-a mai adaugat si Peoiectul Apei care le-a adus americanilor pierderi de sute de miliarde.
   În anul 1951, Libia era cea mai săracă ţară din lume. Înainte de începerea conflictului cu NATO, Libia era ţara cu cel mai înalt nivel de trai din Africa, fiind înaintea Rusiei, Braziliei şi Arabiei Saudite. Locuitorii libieni aveau un sistem de sănătate gratuit şi bine pus la punct şi învăţământ gratuit. Cuplurile nou căsătorite primeau 50.000 de dolari pentru o casă nouă (sunt curios care ţară din lume mai oferă 50.000 de dolari unei noi familii). Toate creditele bancare au dobânda de 0% şi asta prin lege! (câţi dintre noi, ce au rate la bănci, nu ar dori dobândă 0% pentru creditele luate…) Aşadar, populaţia libiană o ducea bine economic.
   In plină criză economică, în Libia se investeau zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea ţării. Astfel, în 2010, înaintea războiului cu NATO şi cu rebelii din 2011, în Libia se derula un proiect masiv de 80 de miliarde de dolari pentru construirea a 160.000 de locuinţe. Tot guvernul libian investea 8 miliarde de dolari pentru deschiderea a 25 de universităţi. Alte miliarde de dolari erau investiţi în infrastructura ţării. Deci, banii nu erau păpaţi de Gaddafi şi de acoliţii săi, iar regimul libian chiar băga bani în această ţară, bani obţinuţi din vânzarea petrolului. De ce NATO şi occidentalii au distrus viitorul acestei ţări? După bombordamentele NATO şi distrugerile rebelilor libieni, Libia este o ţară devastată şi a fost adusă înapoi la stadiul de acum 20-30 de ani. Cine îşi asumă toate aceste pierderi?
   Pe scurt cei de vor razboiul sunt americanii; fiindca sint falimentari poporul este flamind: vezi link: http://map.feedingamerica.org/county/2013/overall
   Datoria americi este de: 19.041,97 miliarde dolari, vezi link:
   http://de.statista.com/statistik/daten/studie/1975/umfrage/staatsverschuldung-der-usa/…….
   Din pacate mi-ar trebui citeva saptamini de zile ca sa va pun la dispozitie date f. complete care sustin ceea ce spun.
   Sa nu intelegeti ca sint pro rus sau comunist; nici vorba traiesc de 25 de ani in Germania si sint complet edificat de viata in capitalismul neoliberal, am propria mea fabrica si pot f. bine compara toate fatetele sociatatii actuale cit si neajunsurile ei.
   Va mai dau un link cu speranta ca va puteti lua timp sa-l
   urmariti.
   https://www.youtube.com/watch?v=xhJKujvSIBs
   https://www.youtube.com/watch?v=cypqRPmqhdk
   Va doresc succces!

 2. Vlad Stoian
  24.2.2015, 10:19 pm

  Si eu am intampinat aceasta practica din partea celor care nu doresc sa se afla realitatea, care te blocheaza pe Facebook, fiind probabil fosti comunisti, oameni ai rusilor. De regula se procedeaza pe pagini si grupuri apartinand PSD-lui sau mai nou, militarilor. E clar ca mafia rusilor lucreaza si cu ajutorul acestor persoane, care fiind nemultumite de comentariile primite, te injura, te intreaba cine te plateste, te blocheaza…vor sa refaca URSS-ul!

Lăsați un comentariu


Europa

Guvernul britanic abrogă legea din 1972 de aderare a UK la UE. Abrogarea intră în vigoare la 31 octombrie

Iulian Soare

Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay (foto), a semnat duminică ordinul de aplicare a legii care o abrogă pe cea din 1972, care stabilea aderarea… Mai mult

Stiri

Scope Ratings: România are nevoie de politici fiscale mai bune, ca ratingul să promoveze la o perspectivă stabilă

Adrian N Ionescu

Perspectiva pentru ratingul suveran al României ar putea fi îmbunătăţită de la „negativă” la „stabilă”, doar dacă guvernul va aplica politici eficiente care să ducă… Mai mult

Europa

Directiva UE pentru echilibrul dintre viața personală și viața profesională – noi prevederi

Razvan Diaconu

  Un nou set de drepturi pentru părinți și îngrijitori au intrat în vigoare la 1 august, odată cu Directiva UE privind echilibrul între viaţa… Mai mult

Stiri

Pilonul 2: Câștiguri de până la 4,5% pe an pentru participanții la fondurile de pensii private obligatorii

Adrian N Ionescu

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilon 2) au înregistrat pentru participanții lor rate de rentabilitate anualizate de 3,9% până la 4,5%, în iulie, potrivit datelor… Mai mult

Europa

Prognoza guvernului de la Londra: Penuria de alimente, combustibil și de medicamente care va însoți Brexitul fără acord cu UE

Iulian Soare

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi… Mai mult

Stiri

Mari exituri din România: Grupul energetic CEZ a fixat termenul pentru vânzarea activelor. Ce face Exxon?

Adrian N Ionescu

Grupul energetic ceh CEZ, unul dintre marii vânzători de electricitate din România, a stabilit sfârşitul anului 2022 ca termen pentru vânzarea activelor din România. Directorul… Mai mult

Stiri

Proiect: Direcțiile de la ANAF care trec la Ministerul Finanțelor

Adrian N Ionescu

Soluţionarea contestaţiilor împotriva tuturor actelor administrative fiscale emise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), va fi preluată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit notei… Mai mult