marți

23 aprilie, 2024

19 octombrie, 2021

Facebook va angaja 10.000 de persoane în Europa, pentru dezvoltarea așa numitului metavers, care permite comunicarea folosind căști de realitate virtuală, dar într-o formă superioară VR.

Comparată cu metaversul, realitatea virtuală de acum ar putea fi în viitor ceea ce reprezintă primele telefoane mobile din anii 1980 față de actualele telefoane inteligente.

În loc să folosim un computer sau un smartphone, în metavers va fi folosită o cască pentru a intra într-o lume virtuală ce conectează tot felul de medii digitale.


Spre deosebire de realitatea virtuală din prezent, care este folosită în cea mai mare parte pentru jocuri, această lume virtuală ar putea fi utilizată practic pentru orice – muncă, joacă, concerte, excursii – sau doar pentru socializare.

Metaversul este un vis mai vechi al fondatorului Mark Zuckerberg, care este principalul promotor al acestui proiect, iar anunțul Facebook vine în plin scandal al protecției datelor personale și imixtiunilor în viața privată a utilizatorilor, notează BBC, preluată de Agerpres.

„Metaversul are potențialul de a accesa noi oportunități din zona socială, creativă și economică, iar europenii sunt cei care să-i dea direcția de la început” au afirmat oficialii Facebook.

Locurile de muncă anunțate de Facebook vor fi create în următorii cinci ani și vizează „ingineri supra-specializați”. În plus, investițiile în Uniunea Europeană au multiple avantaje, incluzând accesul la o bază largă de consumatori din piață, universități de top și oameni extrem de talentați, a mai adăugat Facebook, care și-a făcut o prioritate din construirea metaversului.


Facebook a făcut din construirea metaversului una dintre marile sale priorități. Compania a investit în realitatea virtuală prin căștile Oculus, făcându-le mai ieftine decât cele ale companiilor rivale – poate chiar cu pierderi, potrivit unor analiști.

De asemenea, construiește aplicații de realitate virtuală pentru socializare și pentru muncă, inclusiv unele ce interacționează cu lumea reală.

Deși și-a făcut un obicei din a cumpăra companiile rivale, Facebook susține că metaversul „nu va fi construit peste noapte de o singură companie” și a promis că va colabora cu alți dezvoltatori ai conceptului.

Recent, a investit 50 de milioane de dolari pentru finanțarea unor grupurilor non-profit, pentru a ajuta la „construirea responsabilă a metaversului”.

Totuși, compania crede că pentru dezvoltarea metaversului va mai fi nevoie de încă 10-15 ani.

Dar metaversul nu se rezumă la jocuri. Facebook, de exemplu, a experimentat cu o aplicație de întâlniri VR numită Workplace și un spațiu social numit Horizons, ambele folosind sisteme cu avatar virtual.

O altă aplicație de realitate virtuală, VRChat, este concentrată în întregime pe petrecerea timpului online împreună cu alți oameni.

Există însă tehnologia necesară pentru metaverse? Realitatea virtuală a evoluat mult în ultimii ani, cu căști de ultimă generație care pot păcăli ochiul uman să vadă în 3D în timp ce jucătorul se deplasează într-o lume virtuală.

Lumile digitale mai avansate vor avea nevoie de o conectivitate mai bună, mai consistentă și mai mobilă – ceva ce ar putea fi rezolvat cu lansarea 5G.

Deocamdată, însă, totul se află în stadii incipiente. Evoluția metaversului – dacă chiar va avea loc – va fi făcută printr-o competiție între giganții din domeniul tehnologiei în următorul deceniu – sau poate chiar mai mult.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: