marți

19 martie, 2024

30 iunie, 2020

Marea Britanie a fixat luna septembrie ca termen-limită pentru o înțelegere cu UE pe tema acordului comercial.

Negociatorii șefi Michel Barnier și David Frost (foto) s-au întâlnit luni la Bruxelles, pentru prima dată de la debutul crizei coronavirus, dând startul seriei de negocieri săptămânale, care vor fi organizate în iulie și august, la finalul cărora s-ar putea ajunge la consens pe tema relațiilor viitoare UE-Marea Britanie.

Precedentele 4 runde de negocieri, desfășurate în sistem de videoconferință din cauza coronavirus, nu au marcat decât progrese limitate în negocieri, situație care a favorizat apariția deciziei politice de a intensifica ritmul negocierilor.

Septembrie, ultimul bal


Un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, citat de Euractiv, a anunțat luni că părțile au la dispoziție ”doar câteva luni” pentru a depăși impasul, afirmând: ”Am fost întotdeauna foarte clari, discuțiile nu se pot prelungi în toamnă. Am mai spus și în trecut, nu vrem să continuăm negocierile și în octombrie”.

Un semnal și mai clar că Marea Britanie vrea să lămurească totul până în septembrie a fost oferit luni de Londra, care a anunțat că actualul negociator-șef David Frost preia în septembrie poziția de Consilier pentru Securitate Națională.

Poziția este ocupată în prezent de Sir Mark Sedwill, care duminică și-a anunțat intenția de a ieși din serviciul guvernamental. Presa britanică a scris că Sir Mark Sedwill a avut dispute cu controversatul consilier șef Dominic Cummings.

În cel mai bun caz, David Frost va deține în septembrie, concomitent, pozițiile de Consilier pentru Securitate națională și de Negociator șef al Marii Britanii.

Germania împinge Londra spre compromis


Piscicultura, așa-numitul ”level playing field” (reguli egale, în prezent și în viitor, de concurentă, de mediu și pentru piața muncii) și respectarea deciziilor Curții Europene de Justiție rămân cele mai mari obstacole în calea unui acord comercial al părților.

Părțile se bazează pe faptul că Germania, care preia de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului UE, va fi capabilă să negocieze un compromis. Din declarațiile Cancelarului Angela Merkel făcute duminică reiese că britanicii în primul rând vor trebui să cedeze.

”Dacă Marea Britanie nu vrea să fie guvernată de reguli de mediu, ale pieței muncii sau de standarde sociale comparabile cu cele ale UE, atunci relațiile noastre economice vor fi mai puțin apropiate”, a afirmat Angela Merkel.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: