vineri

19 aprilie, 2024

4 aprilie, 2016

Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), a respins solicitarea guvernului elen care a cerut înlocuirea oficialilor care supervizează programul de asistență financiară al Greciei, spunând că FMI este ”la mare distanță” de a ajunge la un acord cu cel mai îndatorat stat din Europa, din punct de vedere al ponderii datoriei publice în PIB, transmite Bloomberg.

Comentariile lui Lagarde vin ca răspuns la scrisoarea transmisă de premierul Alexis Tsipras, în care punea la îndoială dacă statul elen poate avea încredere în reprezentanții Fondului și dacă pot continua negocierile cu bună credință, având în vedere dezvăluire făcute recent de WikiLeaks. În acest weekend, portalul a făcut public un transcript al unei conferințe telefonice în care oficialii FMI discutau despre posibilitatea de a pune presiune pe Germania pentru a sprijini financiar Grecia.

Guvernul de la Atena susține că din transcript reiese că Fondul lua în calcul să împingă Grecia în pragul unei noi crize ce ar fi destabilizat Europa.


”Negocierile de succes se bazează pe încredere reciprocă, iar incidentul din acest weekend m-a făcut să pun la îndoială dacă putem face orice progres într-un climat extrem de sensibil la orice declarații ale ambelor părți”, se arată în răspunsul transmis de Lagarde. ”Reflectând însă, am decis să permit echipei noastre să se întoarcă la Atena pentru negocieri”, a adăugat directorul FMI.

”FMI își desfășoară negocierile cu bună credință, nu prin amenințări și nu comunicăm prin scurgeri de informații”, le-a transmis șefa Fondului autorităților de la Atena.

Discuția de la care a pornit acest schimb de replici între FMI și Atena datează din 19 martie și a avut loc între Iva Petrova şi românca Delia Velculescu, reprezentante ale Fondului în negocierile cu Atena, şi Poul Thomsen, directorul Departamentului European al FMI.

Negocierile dintre Fond și Guvernul elen vizează deblocarea unei tranșe a ajutorului financiar, în schimbul unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, cum ar fi tăierea salariilor și a pensiilor.


Din transcriptul publicat de Wikileaks reiese că grecii “nici măcar nu se apropie de acceptarea ideilor”, potrivit declarației directorului Poul Thomsen.

În replică, Velculescu, supranumită “Doamna de fier” de la FMI, a subliniat că, “dacă (autoritățile elene, n.r.) este supus la suficiente presiuni” ar accepta condiţiile impuse de Fond. “Dar nu au suficientă motivaţie şi ştiu că CE este dispusă la compromisuri, deci există o problemă”.

Din discuție reiese totodată că FMI lua în calcul amânarea publicării raportului actualizat privind situația Greciei, pentru a încerca să o convingă pe Angela Merkel să accepte condițiile FMI cu privire la restructurarea datoriei guvernului elen.

“Nu voi accepta un pachet de măsuri reduse. Nu o voi face (…) În trecut a existat un singur moment în care au fost luate decizii, atunci când (grecii – n.r.) erau pe punctul de a rămâne fără bani şi să intre în faliment (…). Şi este posibil ca acest lucru să se întâmple din nou. În acest caz, va fi tărăgănat până în iulie. Europenii clar nu vor purta discuţii cu o lună înainte de Brexit”, a spus Thomsen a cărui plan ar fi fost să o amenințe pe Merkel că FMI va părăsi troika dacă nu se va ajunge la un acord.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: