joi

25 aprilie, 2024

4 iulie, 2022

Obligațiuni corporative în valoare de 40 de miliarde de euro se tranzacționează „în condiții dificile”, o consecință a modului în care înrăutățirea perspectivelor economice de la nivel global duce la creșterea temerilor investitorilor cu privire la capacitatea companiilor de a-și plăti datoriile, scrie Financial Times.

Din calculele Financial Times, pe baza indicilor Ice Data Services, stocul datoriei private aflată sub presiune a crescut de la 6 miliarde de euro la sfârșitul lui 2021, la 40 de miliarde de euro în prezent.

Stocul datoriilor corporative aflate în dificultate s-a dublat între 31 mai și 30 iunie, un indicator al rapidității cu care s-au propagat temerile că deciziile băncilor centrale de a înăspri politica monetară ar putea arunca economiile majore în recesiune. Investitorii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că nivelurile ridicate ale inflației vor crește costurile companiilor.


„Piețele de credit s-au îndreptat rapid către a încorpora riscul de recesiune în prețuri”, se arată într-un raport de investiții a economiștilor europeni de la JPMorgan.

Anterior, specialiștii S&P Global au avertizat cu privire la „perspectivele tot mai neclare ale calității creditului” din Europa.

„Este probabil ca ratingurile de credit să fie sub presiune în 2023, deoarece constrângerile de aprovizionare țin prețurile alimentelor și energiei ridicate, gospodăriile se confruntă din ce în ce mai mult cu scăderea veniturilor reale, iar băncile centrale acordă prioritate inflației în detrimentul creșterii”, a avertizat agenția de rating.

Temerile survin în contextul trecerii bruște de la goana după active riscante, care a fost declanșată de măsurile de stimulare pe care băncile centrale și guvernele le-au pus în aplicare pentru a contracara criza coronavirusului din 2020, la o atitudine mai prudentă.


Nivelul de dificultate se referă la faptul că obligațiunile corporative în cauză au dobânzi cu peste zece puncte procentuale mai ridicate decât media dobânzilor guvernamentale. Acestea reprezintă în prezent 8,8% din indicele Ice al obligațiunilor junk denominate în euro, față de 1,3% la sfârșitul anului trecut.

Este o consecință a faptului că investitorii apreciază șansa de a primi banii înapoi la scadența obligațiunilor drept redusă.

Lipsa cererii pentru obligațiuni mai riscante sugerează că întreprinderile cele mai puțin solvabile din Europa ar putea avea dificultăți să-și refinanțeze datoria și vor trebui să garanteze investitorilor randamente mai mari pentru a atrage bani, mai avertizează jurnaliștii străini.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: