luni

15 iulie, 2024

8 decembrie, 2011

Fostul lider al confederației sindicale CNSLR Frăția, Marius Petcu, a fost condamnat, joi, de judecătorii Tribunalului Bucureşti (TB), la şapte ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, relatează Agerpres.

De asemenea, Petcu trebuie să îi plătească denunţătorului 1,4 milioane de lei şi să achite statului cheltuieli de judecată de 15.000 lei.

În plus, instanţa i-a interzis sindicalistului exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 10 ani, după executarea pedepsei.


Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Pe 21 aprilie 2011, Marius Petcu fusese trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, în formă continuată.

Ce a făcut Petcu, potrivit procurorilor:

  • Conform rechizitoriului, în perioada septembrie 2009-martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, inculpatul Marius Petcu a primit de la administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând aproximativ 1.400.000 lei, în schimbul atribuirii către acea societate a unui contract de execuţie lucrări.
  • „Banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea ‘Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov’. Preţul negociat al contractului era de 9.234.570 lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 lei, fără TVA”, susține DNA.
  • În 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, de la aceeaşi persoană denunţătoare, posesia unui imobil situat în staţiunea Predeal, în valoare de circa 535.000 lei.
  • „Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”, susţin procurorii.
  • În 24 martie, Marius Petcu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit cu titlu de mită de la reprezentantul firmei beneficiare a contractului suma de 40.000 de euro reprezentând tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: