vineri

19 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2021

Liderii lumii au convenit la Glasgow un acord privind stoparea și inversarea defrișărilor globale în următorul deceniu, ca parte a unui pachet de miliarde de dolari pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră, anunță The Guardian.

Xi Jinping, Jair Bolsonaro și Joe Biden se numără printre liderii care vor semna marți declarația Cop26 de la Glasgow pentru a proteja zone forestiere vaste, de la taigaua siberiană de est până la bazinul Congo, care găzduiește a doua pădure tropicală ca mărime din lume.

Curățarea terenurilor prin defrișare contribuie cu aproape un sfert la emisiile de gaze cu efect de seră, în mare parte derivate din distrugerea pădurilor lumii pentru creșterea producției agricole. Prin semnarea Declarației privind utilizarea pădurilor și a terenurilor, președinți și primi miniștri ai statelor cu mari mari producători și consumatori de lemn se vor angaja să protejeze ecosistemele forestiere.


„Aceste ecosisteme grozave – aceste catedrale ale naturii – sunt plămânii planetei noastre. Pădurile sprijină comunitățile, mijloacele de trai și aprovizionarea cu alimente și absorb carbonul pe care îl pompăm în atmosferă. Ele sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră. Cu angajamentele fără precedent de astăzi, vom avea șansa să punem capăt istoriei lungi a umanității în care am fost cuceritor al naturii și să devenim, în schimb, protectorul ei.”, se arată în acordul care va fi semnat.

Rețeta financiară care susține stoparea defrișărilor

Oprirea defrisărilor va avea o finanțare relativ generoasă. Pachetul include 5,3 miliarde de lire sterline finanțare privată și 8,75 miliarde de lire sterline finanțare publică pentru restaurarea terenurilor degradate, sprijinirea comunităților indigene, protejarea pădurilor și atenuarea daunelor provocate de incendiile de pădure.

Un angajament din partea directorilor executivi de a elimina activitățile legate de defrișare și o finanțare de 1,5 miliarde de lire sterline din partea guvernului Regatului Unit pentru păduri fac, de asemenea, parte din acord. Dintre acestea, 350 de milioane de lire sterline vor merge în Indonezia și 200 de milioane de lire sterline în bazinul Congo, cu un nou fond de 1,1 miliarde de lire sterline pentru pădurea tropicală din Africa de Vest.

Multe detalii trebuie clarificate, în special modul în care sunt cheltuiți banii, potrivit lui Carlos Rittl, care lucrează la Brazilia pentru Rainforest Foundation Norvegia. „Cecurile mari nu vor salva pădurile dacă banii nu ajung în mâinile potrivite”, a spus el, subliniind că finanțarea ar trebui să meargă către grupurile indigene și alte persoane care se angajează să protejeze pădurea.


Într-un anunț separat, cel puțin 1,25 miliarde de lire sterline vor fi acordate direct popoarelor indigene și comunităților locale de către guverne și filantropi pentru rolul lor în protejarea pădurilor.

Oprirea defrișărilor este considerată esențială pentru a limita încălzirea globală la + 1,5 °C.

Declarația privind utilizarea pădurilor și a terenurilor ar fi primul acord substanțial la discuțiile COP26 despre climă de la Glasgow. Acordul apare după ani de negocieri privind modul în care pădurile trebuie protejate. În timp, au existat mai multe propuneri prin care se încerca reducerea defrișărilor, inclusiv una care a acordat finanțare oamenilor care conservau pădurile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: