Taxa pe activele bancare va avea un impact negativ de 0,55-0,64 puncte procentuale din PIB asupra creșterii economice din acest an, reiese din studiul de impact realizat de Banca Națională a României (BNR) pe forma actuală a OUG 114.
Fragmente din studiul care ar fi fost prezentat joi de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au fost publicate pe Facebook de senatorul PNL Florin Cîțu.
Caracterul intempestiv al măsurilor aprobate prin OUG 114 au afectat percepția privind riscul suveran al investitorilor, având ca efect o majorare a primei de risc și exercitând presiuni de depreciere a leului, se arată în studiul citat.
”Doar această informație despre creșterea economică poate porni o ieșire masivă de capital care duce imediat la deprecierea monedei naționale, inflație și dobânzi mari”, a scris Florin Cîțu.
Recent, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a confirmat faptul că taxa pe activele bancare ar urma să fie modificată, mai multe variante fiind discutate cu reprezentanții sistemului financiar. Teodorovici a precizat că aceasta se va calcula semestrial și se va plăti anual, dar și că va fi eliminată ancora privind ROBOR.
De asemenea, Guvernul analizează posibilitatea eliminării anumitor tipuri de active, cum ar fi titlurile de stat și creditele acordate companiilor, din calculul taxei, potrivit unei scrisori transmise de ministrul Finanțelor agenției de rating S&P.
Astfel, ROBOR ar putea fi înlocuit de ”un indice calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare efective”, reiese din documentul citat, publicat de deputatul USR, Claudiu Năsui.
Joi, prim-vicepreședintele BNR Florin Georgescu a fost văzut în biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, unde s-ar fi aflat și consilierul premierului Darius Vâlcov.