Unul dintre scenariile privind calcularea formei finale a taxei pe active ar putea ține seama și de cota de piață a instituției bancare, au declarat reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB), în urma discuțiilor de miercuri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Nivelul taxei ar putea fi de 0,4% pe an pentru instituțiile de credit cu o cotă de piață de cel puțin 1%, respectiv de 0,2% pe an pentru instituțiile de credit cu o cotă de sub 1%.
„Taxa pe care o știți din 114 și care se împarte, să spunem așa, în două zone diferite, în funcție de acel plafon de 1% cota de piață… Sub 1%, băncile din acea zonă vor plăti, probabil, 0,2%, asta e propunerea acum, iar peste 1% (vor plăti, n.r.) 0,4%. Dar din masa lor impozabilă s-a scos mare parte din activele financiare, astfel încât mecanismul este, așa cum spuneau și colegii noștri din zona bancară, de a stimula partea de finanțare a economiei”, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după întâlnirea cu reprezentanții sistemului bancar.
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Scenariile de modificare a taxei pe active introdusă prin OUG 114, descrisă de Teodorovici în iarnă drept ”taxa pe lăcomie”, iar recent drept ”stimulent pentru hărnicie”, includ până acum eliminarea ROBOR din calcul, un sistem de reducere a poverii pentru băncile cu marje mici (diferența dintre dobânzile percepute la credite și dobânzile oferite la depozite) sau pentru băncile care contribuie la creșterea intermedierii financiare, precum și eliminarea unor categorii de active din calcul (titlurile de stat, creditele acordate companiilor).
În ceea ce privește ROBOR, modul de calcul al acestui indicator ar putea fi schimbat așa încât el să reflecte dobânzile tranzacțiilor interbancare efective și nu cel al cotațiilor, cum se întâmplă în prezent. Teodorovici a precizat că noua formula ar urma să fie valabilă și pentru contractele de credite aflate în derulare.
Preşedintele ARB, Florin Dănescu, a confirmat că un nou element adus în discuție în privința taxei pe active este introducerea cotei de piață în formula de calcul. Dănescu nu a oferit alte detalii, dar a precizat că nu s-a ajuns încă la un acord cu privire la eliminarea ancorării de ROBOR sau de schimbare modului de calcul al acestui indicator. ARB analizează propunerile discutate cu reprezentanții MFP, urmând să formuleze un punct de vedere.
”Trebuie să ne facem temele înainte de a spune ceva (…) Trebuie să ne uităm la toate detaliile, să vedem care sunt propunerile noastre în funcţie de cum înţelegem întregul proiect. Este un punct nevralgic cel cu privire la un alt mod de calcul al ROBOR-ului. Şi asta vrem să analizăm, să facem nişte propuneri, nişte menţiuni cu privire la percepţia noastră”, a declarat Dănescu.
Potrivit datelor aferente anului trecut, pe primele trei locul în clasamentul celor mai mari bănci din România, din punct de vedere al activelor, se află Banca Transilvania, BCR și BRD.