miercuri

8 mai, 2024

6 decembrie, 2019

Prețul petrolului scădea, vineri la prânz, din cauza neîncrederii pieţei privind soliditatea angajamentului ţărilor mari producătoare de petrol de a reduce producţia, măsură necesară tocmai pentru a evita scăderea prețurilor.

OPEC şi partenerii săi inclusiv Rusia (așa numita OPEC+) ar urma să anunțe, vineri, o reducere suplimentară a producţiei de petrol, dar disensiunile privind mărimea reducerii și durata ei au persistat până în ultima clipă a dezbaterilor.

Țările OPEC+, care asigură 40% din producția globală, ar fi ajuns cu dificultate la acordul de a reduce producția cu 500.000 de baili pe zi, potrivit surselor citate de Reuters.


Încrederea pieţei a fost afectată de faptul că acordul ar urma să fie aplicat pe o perioadă de numai trei luni, primele din anul 2020, ca şi de ezitările privind mărimea reducerii, după ce informaţii anterioare o plasau la 400.000 barili pe zi (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcţie de densitate).

OPEC a operat deja o reducere de 1,2 milioane de barili pe zi, iar cea suplimentară decisă acum reprezintă circa 1,7% din producţia globală totală.

„Întrebarea cheie este dacă aceste tăieri de producție vor fi de fapt noi și vor reduce surplusul de ofertă în Trimestrul 1 din 2020, sau dacă doar vor aproba formal reducerile care au avut deja loc de fapt în grup (OPEC)”, spune o notă a ING Economics, citată de Reuters.

OPEC+ a convenit reducerea în mod voluntar a livrărilor de petrol, începând din 2017, pentru a contracara creşterea puternică a producţiei Statelor Unite, devenite cel mai mare producător de petrol din lume, ac urmare a exploatării șisturilor.


De o eventuală creștere a prețurilor ar beneficia, astfel și producătorii americani. Washingtonul a forţat o reducere chiar mai mare a livrărilor de petrol prin intermediul sancţiunilor impuse Iranului şi Venezuelei, membre ale OPEC, pentru a le limita veniturile obţinute din exporturile de ţiţei.

Rusia s-a opus iniţial reducerii suplimentare a producţiei, pentru că veniturile sale din domeniu se bazează mai degrabă pe volumul exporturilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: