marți

30 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2023

Ministerul Agriculturii, în pragul sărbătorilor de iarnă, vrea modificarea normelor puse în dezbatere publică elaborate de ANSVA la „Legea Porcului” (Legea 122/233 privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine în România), care interzice comercializarea porcilor crescuți în afara unităților comerciale. Cei crescuți în gospodărie să fie destinați exclusiv consumului propriu neputând fi vânduți. Măsura este propusă pentru prevenirea răspândirii pestei porcine pe teritoriul României.

Ministrul Agriculturii Florin Barbu i-a convocat luni dimineaţă pe reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi pe cei responsabili din domeniul zootehniei pentru a clarifica normele de aplicare la Legea porcului, care se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii.

Surse apropiate discuțiilor pe marginea normelor de la „Legea Porcului”, citate de News.ro spun că ministrul Agriculturii Florin Barbu a cerut ANSVA să modifice articolul buclucaș din norme, astfel încât țăranii să aibă posibilitatea de a-și comercializa porcii îngrășați în gospodările, fie în viu, fie tranșați, doar în baza unui aviz de la medicul veterinar, precum că animalul sacrificat nu este bolnav.

Este obligatorie „spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei” la intrarea/ieșirea din cocină


Conform normelor actuale elaborate de ANSVSA pentru aplicarea Legii porcului, aflate în dezbatere publică, în exploataţia noncomercială de porcine (gospodărie), înregistrată în SNIIA, porcii sunt crescuţi exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial şi se interzice comercializarea lor, precum şi a produselor preparate din carnea acestora (carnați, șunci, sorici etc).

Gospodăriile ţărăneşti, (numite exploatații necomerciale) trebuie să îndeplinească o serie de condiţii şi regulide biosecuritate.

Astfel, principalele condiţii vizează:

  • porcinele deţinute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza Naţională de Date;
  • exploataţia trebuie să fie supusă controlului sanitar – veterinar;
  • porcinele să fie înregistrate în Registrul agricol deţinut de unitatea administrativ – teritorială în a cărei rază teritorială se află exploataţia;
  • comercializarea porcinelor şi a produselor provenite de la acestea este interzisă.

În privinţa cerinţelor de biosecuritate pe care trebuie să le respecte cei care cresc porci în gospodării, acestea prevăd ca:

  • porcinele să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deţinute cu alte porcine din vecini sau cu animale sălbatice;
  • adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua uşor curăţenia şi dezinfecţia;
  • trebuie să se asigure condiţii pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie schimbată încălţămintea la intrarea şi la ieşirea din spaţiile în care sunt ţinute porcinele;
  • trebuie folosită o tăviţă cu dezinfectant pentru dezinfecţia încălţămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
  • trebuie limitat accesul vizitatorilor în spaţiile în care sunt ţinute porcinele.
  • proprietarii de porci crescuţi în gospodărie trebuie să interzică accesul în spaţiile cu porcine pentru minimum 48 de ore a persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
  • să se asigure împrejmuirea şi protecţia spaţiilor în care sunt ţinute furajele şi aşternutul acestora; porcinele trebuie să fie hrănite cu nutreţuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puţin 30 de zile de la recoltare;
  • paiele pentru aşternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puţin 90 de zile de la recoltare
  • resturile menajere care conţin urme de carne/produse din carne de porc/mistreţ, şi în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

Normele mai prevăd ca transportul porcinelor vii să fie permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Mijloacele de transport animale vii trebuie să fie curăţate şi dezinfectate după fiecare descărcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploataţie de animale.

Operaţiunea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport pentru animale vii se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecţie a mijlocului de transport animale vii, de către unitatea de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport animale vii, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operaţiunea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: