19 decembrie, 2022

Pesta porcină africană (PPA) “a ucis” mai bine de un sfert din porcii crescuți în România, în cei 5 ani și 5 luni de când virusul devastator a fost depistat pe plan local. Aproape 6.000 de focare au fost depistate pe teritoriul României în această perioadă, iar despăgubirile acordate crescătorilor se apropie de pragul de un miliard de lei.

Prima semnalare a prezenței virusului PPA în România a fost pe data de 31.07.2017. Până la finele acelui an încă un focar a fost depistat, iar în anii care au urmat pesta porcină africană a explodat, sute de mii de porci fiind uciși în fiecare an pentru a nu răspândi și mai mult boala năucitoare.

Astfel, în anul 2018 au fost înregistrate de ANSVSA un număr de 1.164 de focare, iar în anul următor numărul focarelor a urcat cu 50% până la 1.728.

Sursa: ANSVSA

În anul 2020, numărul de focare a scăzut din nou, dar s-a menținut la peste 1.000, mai exact 1.063, apoi iar a urcat cu peste 55%, până la 1.660 de focare.

2021 – cel mai crunt an pentru crescătorii de porci

Pesta porcină africană este o boală virală mortală a porcilor domestici și sălbatici.

PPA este o amenințare la adresa sănătății porcilor întrucât nu există vaccine sau tratament împotriva acesteia.

Pesta porcină africană nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, dar poate duce la consecințe socio-economice catastrofale pentru sectorul de creștere al porcilor.


Iar acest lucru s-a putut observa în primăvara anului trecut, atunci când autoritățile au aprobat reguli stricte în ceea ce privește creșterea porcilor, au majorat amenzile și au impus restricții și măsuri de siguranța în așa fel încât virusul să nu poată face ravagii.

Cu toate acestea, 2021 a fost unul dintre cele mai crunte perioade pentru marile ferme de porci din România, peste 660.000 de capete fiind sacrificate.

Doar în ultimii trei ani (01.01.2020 – 10.11.2022) au fost sacrificați 1,05 milioane de porci, potrivit datelor ANSVSA remise CursdeGuvernare, iar suma acordată ca despăgubiri s-a ridicat la 557,12 milioane de lei

Dacă la acestea adaugăm și sacrificările din 2017-2019, atunci suma despăgubirilor ajunge la aproape un miliard de lei, iar numărul de porci sacrificați depășește 1,5 milioane de capete.

Sursa: ANSVSA

Cum încearcă autoritățile să eradicheze PPA

Măsurile de combatere ce se aplică la confirmarea unui focar de boală sunt:

  • Activarea CLCB
  • Asanarea focarului de boală prin uciderea porcilor, cu respectarea prevederilor Reg. CE nr. 1099/2009, privind protecția animalelor în timpul uciderii;
  • Ecarisarea cadavrelor de la animalele moarte și ucise folosind ca metodă alternativă îngroparea, conform precizărilor din Manualul operațional și respectând toate etapele procedurii;
  • Stabilirea unei comisii care evaluează efectivul de animale supus asanării focarului, conform prevederilor HG 1214/2009, cu mențiunea că eventualele despăgubiri se vor lua în calcul numai după evaluarea anchetei epidemiologice și numai dacă sunt îndeplinite condițiile stipulate în actul normativ amintit mai sus;
  • Efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a adăposturilor în care au fost cazate animalele;
  • Instituirea în jurul focarului de boală a unei zone de protecție de 3 kilometri,  și a  unei zone de supraveghere în jurul focarului pe o rază de 10 km care include și zona de protecție.
De la începutul apariției PPA în România, efectivele de porcine au scăzut de la un an la altul
Sursa: INS

Legislația europeană e pertinentă și clară: pesta porcină africană interzice comerțul exterior cu carne și preparate din carne de porc.

“Nemții, ungurii, toți europenii au stăpânit pesta porcină. Noi n-am reușit pentru că, deși avem legislație, aceasta nu se respectă. România este într-o situație care nu se întâlnește în Europa, din cauza creșterii tradiționale a porcilor, așa numiții porci din curțile populației. Efectivele sunt foarte greu de controlat. Au încercat mai mulți miniștri să legifereze – este imposibil. Politicul este mai puternic”, a explicat Sorin Minea (foto), președintele patronatului Romalimenta, în cadrul unui interviu publicat în revista Cronicile.

Cum au scăpat de pestă africană statele europene

Potrivit lui Sorin Minea, nemții au trasat zonele, iar în zonele în care a fost depistată pestă nu s-a mișcat nimic.

“Belgienii, când au avut primul caz de pestă porcină, pe o rază de 300 km au lichidat toți porcii, inclusiv porcii mistreți, și au reluat ciclul”.

Spania a fost prima țară europeană care s-a confruntat cu pesta porcină africană, acum mulți, mulți ani, precizează președintele Romalimenta.

“A scăpat, după 30 de ani, de pestă prin lichidarea tuturor efectivelor de porci dn Spania și reluarea creșterii”, a explicat Sorin Minea, potrivit căruia Spania este la ora actuală cel mai mare producător european de carne de porc.

De unde importă România carnea de porc din farfuriile românilor

Conform președintelui Romalimenta, România își acoperă consumul de carne de porc din importuri realizate din state precum: Spania, Danemarca, Germania, Polonia și Ungaria.

Porcul spaniel e cel mai bun la ora actuală, e considerat cel mai bun de pe piață.

„Undeva la 30-40% carnea de porc e pe autoconsum. În piața oficială, cam 60% din toată carnea consumată de România e cea de porc, din care se importă ca materie primă pentru procesare cam 80%. Apoi vine vita, cu circa 20% din consum, și pasărea, tot cam cu 20%”, spune Sorin Minea.  

Sursa: INS
*Datele din 2022 sunt pentru primele opt luni

Așa cum se poate observa și din graficul de mai sus, importurile de carne de porc s-au dublat în ultimul deceniu.

Dacă în 2012 România importa o cantitate de 156,8 mii de tone, în valoare de 266 milioane de euro, în 2021 importurile de carne de porc proaspătă, congelată sau refrigerată au fost de 327,3 mii tone, în valoare de aproape 610 milioane de euro.

Sursa: INS

În același timp, consumul lunar de carne proaspătă din specia porcine a crescut cu 46%, de la 0,98 kg/persoană/lună în 2021 la 1,44 kg/persoană/lună, conform datelor INS comunicate CursdeGuvernare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: