fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Tandemul Ponta – Tăriceanu, proiect de lege ce interzice folosirea cătușelor în cazul acuzaților

de Mariana Bechir 2.6.2016

ponta tariceanuFoștii premieri Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu vor depune, săptămâna viitoare, un proiect de lege pentru transpunerea în România a Directivei europene privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție.

“Săptămâna viitoare (…) vom depune în Parlament un proiect de lege care, practic, transpune în legislația din România exact ce înseamnă transpunere — Directiva europeană privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție. Cea pe care tovarășa Prună (ministrul Justiției, Raluca Prună – n. red.), de la securitate, a zis că nu vrea să o transpună, pentru că în România drepturile sunt un lux. (…) Nu mi s-a mai întâmplat, eu am fost prim-ministru patru ani, el (Călin Popescu-Tăriceanu – n.red) patru ani. E o directivă europeană care se referă la drepturile omului pe care doamna Prună refuză să o transpună. Călin Popescu-Tăriceanu, senator, și eu, deputat, o redepunem”, a declarat Victor Ponta, la RTv.

Fără cătușe în public, în cazul persoanelor cercetate

Directiva UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil a fost publicată pe 15 martie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ea prevede, printre altele, că autoritățile competente din statele membre ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică precum cătușele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile.

Excepția fac situațiile în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate (pentru a nu-i răni pe alții sau a nu-și face rău lor înșiși, penyru a nu distruge bunuri etc.), fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terțe, cum ar fi martorii sau victimele.

Ce conține Directiva

Directiva cuprinde noi norme care vor garanta prezumția de nevinovăție a persoanelor pe care poliția sau autoritățile judiciare le acuză sau le suspectează de comiterea unei infracțiuni, reguli menite să asigure respectarea unor drepturi fundamentale. În principiu consolidează respectarea acestor drepturi în UE:

  • Nevinovăție până la dovedirea vinovăției. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția, înainte de aflarea verdictului. O definiție comună a prezumției de nevinovăție va fi valabilă pentru toate statele membre.
  • Sarcina probei revine acuzării. Nu persoana acuzată este cea care trebuie să își dovedească nevinovăția. Orice îndoială este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.
  • Dreptul la tăcere. Dreptul de a tăcea și de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretare împotriva suspecților și acuzaților ca o recunoaștere a vinovăției pentru a obține condamnarea lor.
  • Dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Este un drept esențial care garantează un proces echitabil. Încălcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Această reglementare face parte dintr-un pachet privind consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil. Din acest pachet au fost adoptate trei documente, care se aplică deja, și alte trei sunt în curs de adoptare sau implementare:

  • Directiva privind prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (adoptată la data de 12 februarie 2016)
  • Directiva privind garanțiile speciale pentru copii, asupra căreia Parlamentul European, Consiliu și Comisia au convenit în luna decembrie 2015 (nu a fost încă adoptată de Consiliu)
  • Directiva privind asistența judiciară provizorie pentru persoanele care sunt private de libertate și asistența judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare (se negociază)

Polemica dintre Victor Ponta și Raluca Prună

Fostul premier Victor Ponta a acuzat-o de mai multe ori pe Raluca Prună că amână intenționat aplicarea acestei reglementări.

Directiva a fost însă adoptată abia la jumătatea lunii martie și statele membre au un termen de doi ani (până în martie 2018) pentru a implementa aceste măsuri la nivel național.

Acuzațiile fostului premier vin în condițiile în care România este în întârziere cu transpunerea a zeci de directive, în unele cazuri restanțele fiind de ordinul anilor, în cazul unora riscându-se un infringement.

raluca prunaRaluca Prună a răspuns săptămâna trecută unuia dintre atacurile lui Victor Ponta amintind că în timpul acestuia au fost ignorate mai multe directive cu termen limită depășit deja:

“Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE.

E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii în drept știu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani).

România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de… 6 ani”, a scris Raluca Prună pe contul său de Facebook.

Ea a anunțat că prioritatea Ministerul Justiției este, în acest moment, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.6.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Noi detalii despre impozitul european pe cifra de afaceri a marilor companii: Acesta ar urma să nu depășească 0,2% din venituri

Alexandra Pele

Uniunea Europeană speră să obțină din controversata ”taxă pe multinaționale”, anunțată ca parte a măsurilor de colectare de venituri suplimentare pentru fondul european de redresare… Mai mult

Stiri

BT: Economia își va reveni la fel de repede pe cât a căzut. Deficitul de cont curent se va reduce la jumătate

Adrian N Ionescu

Șocul  pandemiei  va reașeza  datele fundamentale  ale  economiei românești,  care va  crește cu un ritm mediu anual de peste 2.5% în perioada 2020-2022, pe fondul… Mai mult

Just Business

Continental va investi 33 mil. euro la Timişoara, în centrul de cercetare-dezvoltare

Adrian N Ionescu

Producătorul de echipamente  auto Continental își crește  afacerile din România și își  extinde centrul de cercetare şi dezvoltare din Timişoara, investiţia plănuită în noua clădire… Mai mult

Stiri

LIVE-VIDEO – CONFERINȚA #LecțiaCovid/ Resetarea sistemului de sănătate. Participă premierul Ludovic Orban

Redacţia

  Premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru deschid începând cu ora 15.00 video conferința online #LecțiaCovid. Resetarea sistemului de sănătate, organizată de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul… Mai mult

Stiri

Oficial: Festivalurile Untold, Neversea și Electric Castle – nu se vor organiza în 2020

Vladimir Ionescu

Organizatorii Untold și Neversea au anunțat că festivalurile nu vor mai avea loc vara aceasta, iar persoanele care au cumpărat bilete au accesul asigurat la… Mai mult

Stiri

Contructorii de Autostrăzi cer Guvernului măsuri care să-i convingă pe românii întorși în timpul pandemiei să rămână în țară

Vladimir Ionescu

Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) cere patronatelor din construcții și autorităților măsuri pentru a-i convinge pe românii reveniți din străinătate în timpul pandemiei… Mai mult

Stiri

Secretarul general al ONU cere anchetarea violențelor poliției din SUA

Iulian Soare

Antonio Guterres (foto), secretarul general al ONU, a declarat luni că manifestaţiile trebuie să se desfăşoare în manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie… Mai mult