fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Revoluția de pe piața românească a reciclării: rezultatele și funcționarea sistemelor de garanție-returnare în Europa

România se pregătește de implementarea unui sistem de garanție-returnare (SGR) a ambalajelor de băuturi, legislația urmând a fi pusă în dezbatere publică zilele acestea, potrivit… Mai mult

08.11.2020

La obiect

Leul, coroana, zlotul și forintul în pandemie: o comparație a stabilității și efectele acesteia

Leul a fost mult mai stabil pe perioada pandemiei decât mondele țărilor din Europa Centrală care au un regim de curs similar, Cehia, Polonia și… Mai mult

05.11.2020

Chestiunea

Moment istoric pentru finanțele României: În 2021, salariile bugetarilor + pensiile vor depăși, în premieră, veniturile fiscale ale țării

Priviți graficul de mai jos: El reprezintă evoluția veniturilor fiscale ale României în ultimii 25 de ani (din 1995 încoace) și a cheltuielilor statului cu… Mai mult

03.11.2020

Analiză

Primele date în UE privind efectul Covid asupra economiilor în T3 din 2020 – Observații

Economia UE27 a ajuns în T3 2020 la -4% față de T4 2019, ultimul trimestru în care nu s-au manifestat efectele induse de pandemie. Datele… Mai mult

02.11.2020

Tandemul Ponta – Tăriceanu, proiect de lege ce interzice folosirea cătușelor în cazul acuzaților

de Mariana Bechir 2.6.2016

ponta tariceanuFoștii premieri Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu vor depune, săptămâna viitoare, un proiect de lege pentru transpunerea în România a Directivei europene privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție.

“Săptămâna viitoare (…) vom depune în Parlament un proiect de lege care, practic, transpune în legislația din România exact ce înseamnă transpunere — Directiva europeană privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție. Cea pe care tovarășa Prună (ministrul Justiției, Raluca Prună – n. red.), de la securitate, a zis că nu vrea să o transpună, pentru că în România drepturile sunt un lux. (…) Nu mi s-a mai întâmplat, eu am fost prim-ministru patru ani, el (Călin Popescu-Tăriceanu – n.red) patru ani. E o directivă europeană care se referă la drepturile omului pe care doamna Prună refuză să o transpună. Călin Popescu-Tăriceanu, senator, și eu, deputat, o redepunem”, a declarat Victor Ponta, la RTv.

Fără cătușe în public, în cazul persoanelor cercetate

Directiva UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil a fost publicată pe 15 martie în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ea prevede, printre altele, că autoritățile competente din statele membre ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică precum cătușele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile.

Excepția fac situațiile în care aceste măsuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate (pentru a nu-i răni pe alții sau a nu-și face rău lor înșiși, penyru a nu distruge bunuri etc.), fie legate de împiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmăririi sau de a avea contact cu persoane terțe, cum ar fi martorii sau victimele.

Ce conține Directiva

Directiva cuprinde noi norme care vor garanta prezumția de nevinovăție a persoanelor pe care poliția sau autoritățile judiciare le acuză sau le suspectează de comiterea unei infracțiuni, reguli menite să asigure respectarea unor drepturi fundamentale. În principiu consolidează respectarea acestor drepturi în UE:

  • Nevinovăție până la dovedirea vinovăției. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția, înainte de aflarea verdictului. O definiție comună a prezumției de nevinovăție va fi valabilă pentru toate statele membre.
  • Sarcina probei revine acuzării. Nu persoana acuzată este cea care trebuie să își dovedească nevinovăția. Orice îndoială este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.
  • Dreptul la tăcere. Dreptul de a tăcea și de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretare împotriva suspecților și acuzaților ca o recunoaștere a vinovăției pentru a obține condamnarea lor.
  • Dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Este un drept esențial care garantează un proces echitabil. Încălcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Această reglementare face parte dintr-un pachet privind consolidarea drepturilor persoanelor suspectate și acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil. Din acest pachet au fost adoptate trei documente, care se aplică deja, și alte trei sunt în curs de adoptare sau implementare:

  • Directiva privind prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale (adoptată la data de 12 februarie 2016)
  • Directiva privind garanțiile speciale pentru copii, asupra căreia Parlamentul European, Consiliu și Comisia au convenit în luna decembrie 2015 (nu a fost încă adoptată de Consiliu)
  • Directiva privind asistența judiciară provizorie pentru persoanele care sunt private de libertate și asistența judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare (se negociază)

Polemica dintre Victor Ponta și Raluca Prună

Fostul premier Victor Ponta a acuzat-o de mai multe ori pe Raluca Prună că amână intenționat aplicarea acestei reglementări.

Directiva a fost însă adoptată abia la jumătatea lunii martie și statele membre au un termen de doi ani (până în martie 2018) pentru a implementa aceste măsuri la nivel național.

Acuzațiile fostului premier vin în condițiile în care România este în întârziere cu transpunerea a zeci de directive, în unele cazuri restanțele fiind de ordinul anilor, în cazul unora riscându-se un infringement.

raluca prunaRaluca Prună a răspuns săptămâna trecută unuia dintre atacurile lui Victor Ponta amintind că în timpul acestuia au fost ignorate mai multe directive cu termen limită depășit deja:

“Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE.

E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii în drept știu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani).

România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de… 6 ani”, a scris Raluca Prună pe contul său de Facebook.

Ea a anunțat că prioritatea Ministerul Justiției este, în acest moment, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.6.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Pulsul Sănătății: În România se fac anual 38 investigații CT, RMN și PET la 1.000 de locuitori. Media UE – 204, Austria și Franța – 330, respectiv 324

Mariana Bechir

România are o rată de utilizare a tehnologiilor imagistice de 5,4 ori mai mică decât media UE – 38 de CT-uri, RMN-uri și PET-uri la… Mai mult

Stiri

Summitul G20 / China a propus folosirea codurilor QR la persoane, cu informații despre testele Covid, pentru redeschiderea călătoriilor internaționale

Iulian Soare

Președintele chinez Xi Jinping a propus, în cadrul summitului G20, un „mecanism global” bazat pe coduri QR, pentru a redeschide călătoriile internaționale. Codurile ar urma… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Datele celei de a treia rectificări bugetare: deficitul pe 2020 crește cu peste 5,64 mld. lei

Vladimir Ionescu

Deficitul bugetului de stat pe 2020 va fi de 5.647 milioane de lei, după diminuarea veniturilor cu 4.359,4 milioane de lei, și majorarea cheltuielilor prin… Mai mult

Stiri

Document / Planul Național de Redresare și Reziliență, variantă efemeră pe site-ul MFP

Victor Bratu

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat luni pe site Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), document pe care l-a retras, fără explicații, după câteva… Mai mult

Stiri

Detașamentul “Carpathian Pumas” și-a încheiat misiunea în Mali

Razvan Diaconu

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța găzduiește marți o ceremonie de încheiere a misiunii detaşamentului Forţelor Aeriene Române care a participat la Misiunea Multidimensională Integrată… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de 4,4 milioane euro pentru aeroporturi regionale

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, schema de ajutor a României de 21,3 milioane de lei (aproximativ 4,4… Mai mult

Europa

Grupul BMW intră în domeniul producției de roboți industriali

Adrian N Ionescu

Grupul auto german BMW intră în domeniul producției de roboți industriali și înființează IDEALworks GmbH, o subsidiară deținută integral, proiectată să devină „un furnizor de… Mai mult