luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 noiembrie, 2019

În România se taie neautorizat într-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, a declarat, vineri, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, precizând că diferența provine din tăierile ilegale, majoritatea din pădurile proprietate privată.

„Pot să vă confirm astăzi că, în România, se taie într-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale. Faptul că acest raport (Inventarul Forestier Național, n.r.) a fost ținut la sertar mai bine de un an de către fosta conducere a ministerului este cu atât mai grav. Au aflat de situație și în loc să-și asume și să caute soluții au încercat să mușamalizeze datele și să-l denigreze pe domnul Marin Gheorghe (şeful departament IFN din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”- ICAS, n.r.), și munca echipei sale”, a spus Alexe, citat de Agerpres.


Potrivit oficialului, fosta guvernare PSD a încercat să ascundă faptul că sub mandatul său s-au tăiat peste 60 de milioane de metri cubi de lemn fără autorizaţie.

(Citiți și: ”Mafia pădurilor / Un al doilea pădurar ucis de hoții de lemne în ultima lună”)

Primul ciclu al Inventarului Forestier Național s-a desfășurat în perioada 2008 – 2012. În anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013.

Conform IFN, la ora actuală, în România, suprafața forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane mc.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Conferinței ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa (MCPFE). El furnizează, de asemenea, date indispensabile raportărilor pentru Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbarea climei/ Protocolul de la Kyoto și pentru Convenția privind diversitatea biologică (CBD).


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: