vineri

12 iulie, 2024

20 martie, 2023

Un tabu important a fost încălcat în Austria Inferioară, unde Johanna Mikl-Leitner (ÖVP, centru – dreapta), guvernatoarea landului, și Udo Landbauer (liderul partidului de extremă dreapta FPÖ) au anunțat vineri un acord pentru următorii cinci ani, în pofida apelurilor comunității israeliene.

ÖVP și-a pierdut majoritatea la alegerile regionale de la sfârșitul lunii ianuarie, când a înregistrat o scădere cu 10 pp a voturilor obținute. După ce negocierile pentru o coaliție cu social-democrații (SPO) au eșuat, săptămâna trecută, ÖVP (care a obținut patru locuri) și FPÖ (trei locuri) au anunțat vineri formarea unui guvern de dreapta ce ar putea prefigura o viitoare alianță după alegerile din 2024.

„Acesta este un drum greu pentru ambele partide”, a declarat vineri Johanna Mikl-Leitner, liderul ÖVP. În campanie, aceasta avertizase asupra amenințării reprezentate de extrema-dreapta și a descris FPÖ ca pe un partid radical. La rândul său, FPO promitea în campania electorală că nu o va ajuta Mikl-Leitner.


Acum, cele două formațiuni au explicat electoratelor lor că este o relație de colaborare „în interesul statului și al cetățenilor din Austria Inferioară” și „nu o relație amoroasă”, a subliniat ea. „Sunt multe lucruri care ne separă”, a explicat și Udo Landbauer, liderul FPO, viitorul guvernator adjunct, scrie News in Germany.

Numeroși artiști importanți care trăiesc în Austria Inferioară, printre care scriitorii Robert Menasse și Peter Turrini, i-au trimis o scrisoare deschisă guvernatoarei: „Viitorul Austriei Inferioare constă în deschiderea internațională și în angajamentul pentru o democrație modernă într-o Europă comună. O coaliție cu partidul naționalist și xenofob FPÖ reprezintă o abatere de la această cale.”

OVP, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% – cel mai slab rezultat din 1945 – şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi în guvernul regional.

În schimb, FPO a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, notează dpa. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt “sistemului OVP” din Austria inferioară, învinuind totodată OVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: