vineri

26 aprilie, 2024

20 iunie, 2017

UE este pe cale de a recupera decalajele înregistrate față de Canada și SUA, în materie de inovare, dar China este țara cu cele mai rapide progrese, arată Tabloul de bord al UE privind Inovarea 2017, prezentat marți de Comisia Europeană.

În Uniune, performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit în 15 țări, pe parcursul anului trecut, iar poziția de lider absolut și cea de cel mai modest inovator au fost păstrate și în 2016 de Suedia, respectiv România.

Marea Britanie intră în categoria liderilor în inovare

Tabloul de bord european cuantifică trei tipuri principale de indicatori și opt dimensiuni ale inovării constituind în total 27 de indicatori diferiți.

  • Indicatorul factori favorizanți înglobează principalii vectori ai performanței în materie de inovare care sunt externi întreprinderilor și acoperă trei dimensiuni ale inovării: resurse umane, sisteme de cercetare deschise, excelente și atractive, precum și finanțări și sprijin.
  • Activitățile întreprinderilor captează eforturile de inovare la nivelul întreprinderii, grupate în trei dimensiuni ale inovării: investiții ale întreprinderilor, colaborări și spirit antreprenorial și active intelectuale.
  • Rezultatele cuprind efectele activităților de inovare ale societăților în două dimensiuni ale inovării: inovatori și efecte economice.

Pe baza indicatorului sintetic al performanței medii în materie de inovare, statele membre se încadrează în patru grupuri diferite de performanță:

Concluziile analizei

  • Suedia este din nou lider în domeniul inovării, urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit – lider în materie de inovare pentru prima dată – și Germania.
  • În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt: Danemarca – resurse umane și mediu propice inovării; Luxemburg – sisteme de cercetare atractive și active de natură intelectuală; Finlanda – finanțare și sprijin; Germania – investițiile întreprinderilor; Irlanda – inovarea în IMM-uri și impactul asupra ocupării forței de muncă; Belgia – rețele de inovare și colaborarea; Regatul Unit – efecte asupra vânzărilor.
  • Există nuclee inovatoare regionale și în țările moderat inovatoare, astfel cum arată tabloul de bord regional privind inovarea: Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia) și Țara Bascilor (Spania).
  • La nivelul inovării, performanțele s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul co-publicațiilor internaționale, al pătrunderii rețelelor de bandă largă, al numărului de absolvenți universitari și de doctoranzi și al formării în sectorul TIC.
  • Investițiile în capital de risc și ponderea IMM-urilor care introduc inovații au cunoscut un declin puternic.

În ceea ce privește România, se constată o ușoară îmbunătățire, față de anul precedent, însă performanța rămâne inferioară celei din 2010, când ajunsese la un scor ce reprezenta 48% din nivelul mediu UE.

România rămâne astfel în urma Bulgariei:


Printre punctele tari identificate de Raport se numără mediul favorabil inovării și resursele umane, iar printre punctele slabe – investițiile firmelor în acest domeniu și finanțarea redusă a inovării, în general.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: