joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 septembrie, 2019

Prim-adjunctul STS Ionel Bălan a afirmat marți, la Parlament, că tabletele destinate introducerii datelor votanților în secție sunt în prezent sigilate și nu pot fi folosite, fiind obiectul anchetei Comisiei parlamentare.

Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019 este condusă de deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu.

STS, transmite Mediafax, încearcă să facă disponibile sistemele informatice până la prezidențiale.


Întrebat dacă membrii comisiei parlamentare au verificat datele din tabletele ce vor fi folosite la vot, prim-adjunctul STS, generalul Ionel-Sorin Bălan a răspuns: „Exact așa am rugat și comisia, să aibă amabilitatea de a înțelege că timpul se scurge, noi nu am accesat terminalele, tabletele respective, pentru că avem o solicitare foarte clară din partea comisiei de anchetă. De asemenea, și sistemele informatice sunt sigilate. Ca atare, în momentul de față nu putem să lucrăm pe aceste sisteme. Este necesar ca în perioada următoare să se ia o decizie și aceste sisteme să poată fi folosite”.

Acesta a mai precizat că decizia de a da în folosință tabletele o poate lua doar Comisia de anchetă.

„Un timp rezonabil este trei luni, dar nu mai sunt trei luni, o să încercăm și o să reușim să facem disponibile sistemele informatice și în perioada aceasta (…) Nu se pune problema de a nu le îndeplini pentru că eu cunosc foarte bine capabilitățile și capacitățile personalului pe care îl conduc”, a afirmat prim-adjunctul STS la finalul audierii sale de către Comisia de anchetă pentru fraudarea alegerilor din 26 mai, constituită în Parlament.

Directorul INS, despre alegerile din 26 mai: Au existat inadvertențe în centralizarea voturilor, dar rezultatul nu a fost afectat


A fost audiat marți în comisia de anchetă și directorul Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei. Acesta a declarat că au existat inadvertențe în centralizarea voturilor, însă acestea nu au afectat în niciun fel rezultatul final al alegerilor.

Înaintea vacanței parlamentare, Comisia de anchetă l-a audiat pe fostul ministru de Interne Carmen Dan. Ea a declarat că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de AEP.

Săptămâna viitoare ar urma să fie audiați de Comisie și fosta conducere a Autorității Electorale Permanente.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: