vineri

26 aprilie, 2024

5 decembrie, 2014

Sute de milioane de euro care nu apar în evidenţele contabile au fost descoperite în urma analizelor făcute de noul departament, Secretariatul pentru Economie, un minister al economiei Statului Pontifical, înfiinţat la începutul anului de Papa Francisc.

Responsabilul pentru finanţele Vaticanului, cardinalul George Pell (foto) care conduce „ministerul Economiei” a afirmat, întrun eseu publicat în Catholic Herald şi citat de BBC, că situaţia financiară a Vaticanului este mult mai bună decât se credea.

„Este important să spun că vaticanul nu este falimentar. (…) Pe lângă fondul de pensii, Sfântul Scaun posedă active substanţiale şi investiţii.


Am descoperit că situaţia este mult mai bună decât părea, pentru că sute de milioane de euro au fost dosite în conturi şi nu apăreau în documentele contabile”, a spus cardinalul.

Acesta a afirmat că serviciile Vaticanului aveau un mod de lucru propriu, bine înrădăcinat şi aproape mână liberă că era vorba despre gestionarea şi administrarea finanţelor Sfântului Scaun.

În ultimul an şi jumătate au mai multe scandaluri legate de Banca Vaticanului, instituţia fiind chiar suspectată că a fost folosită pentru spălarea de bani.

La preluarea pontificatului, Papa Francisc a decis o serie de măsuri de reformă, pentru restabilirea credibilităţii Sfântului Scaun. Acesta l-a desemnat pe cardinalul Pell să supravegheze şi să gestioneze bugetul anual al Vaticanului, planificarea financiară şi controlul intern.


În plus, Papa Francisc a demis bordul instituţiei de supraveghere financiară a Vaticanului, toţi italieni, ca ultima mişcare de a îndepărta vechea gardă, asociată cu o serie de suspiciuni de corupţie. Noii membri sunt profesionişti cu experienţă internaţională, care să lucreze împreună cu preşedintele autorităţii de reglementare financiară, Rene Bruelhart. El este un avocat elveţian, care a fost expert în Lichtenstein în combaterea spălării banilor.

Aceste schimbări fără precedent în istoria Bisericii Catolice fac ca Vaticanul sămse conformeze, în sfâşit, la standardele internaţionale.

Din 2015, fiecare departament va aplica „politici sănătoase şi eficiente de management financiar” şi vor pregăti şi prezenta rapoarte financiare. iar declaraţiile financiare vor fi analizate de firme de audit internaşionale.

„Donatorii se aşteaptă ca donaţiile lor să fie gestionate eficient şi corect, pentru ca să poată finanţa acţiunile Bisericii catolice… o biserică pentru săraci nu poate fi manageriată prost”, a mai scris cadrinalul Pell.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: