miercuri

24 aprilie, 2024

21 decembrie, 2015

ion sturzaPreședintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat luni pe Ion Sturza (foto) pentru a ocupa funcția de premier, după 45 de zile de la demiterea cabinetului Vasile Streleț, pe 29 octombrie, ca urmare a votului de neîncredere acordat de parlamentul de la Chișinău.

„Am semnat decretul de a-l desemna pe Ion Sturza, care a ocupat anterior această funcţie, are experienţă, are viziune asupra parcusului european al ţării. Sper că va reuşi să rezolve problemele cu care se confruntă ţara. Sper că parlamentarii vor analiza situaţia de astăzi şi vor răspunde deciziei luate”, a declarat Nicolae Timofti, citat de moldova.org.

Liderul Republicii Moldova Șeful statului a recunoscut că „nu toate fracţiunile şi-au arătat opţiunea de a susţine această candidatură”.

Ce urmează

  • Potrivit Constituţiei, Ion Sturza are la dispoziție 15 zile pentru a prezenta programul de activitate şi componența Guvernului,
  • Urmează votul Parlamentului pentru a fi învestit în funcție.
  • Respingerea Guvernului de către Legislativ reia procesul de desemnare a unui nou premier de către preşedintele ţării.
  • În situaţia în care deputaţii resping din nou Cabinetul şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul, situaţie în care sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Cine este Ion Sturza


Ion Sturza (55 de ani), este om de afaceri și a mai fost prim-ministru al Republicii Moldova, între februarie și decembrie 1999.

Este președintele companiei Rompetrol Moldova, firmă pe care a înființat-o. Este acționar la mai multe societăți moldovenești și străine.

Potrivit „Forbes”, el ar avea o avere de 90-95 de milioane de euro.

Ion Sturza se bucură de o imagine foarte bună în cancelariile europene, potrivit presei din Republica Moldova.


În urmă cu două săptămâni, Ion Sturza avertiza că existența Republicii Moldova ca stat este în pericol real, pentru prima dată de la declararea independenței.

”Pentru prima dată de la declararea Independenței, Republica Moldova se confruntă în mod real cu pericolul dispariției sale ca stat. Deși unii cred că deja și-au aranjat treburile și că, astfel, intrăm într-o perioadă nouă (veche) de 200 de ani de „stabilitate”, eu sper că țara se mai poate salva”, scria actualul premier desemnat.

Propunerile lui Ion Sturza pentru ieșirea din criză a Republicii Moldova

În aceeași postare pe Facebook, el propunea mai multe soluții pentru ieșirea țării din criză:

  • stabilizarea urgentă a situației economice, inclusiv a celei bugetare salvarea sistemului bancar de un colaps iminent prin recapitalizarea băncilor de către acționari, iar în cazul în care aceștia se opun să se treacă la naționalizarea instituțiilor respective
  • luarea de măsuri urgente pentru asigurarea stabilă și garantată a livrării de resurse energetice
  • adoptarea de măsuri drastice de securitate și siguranță națională
  • autoritățile de la Chișinău trebuie să pună în mod real în aplicare acordurile și obligațiile internaționale și să recâștige astfel încrederea partenerilor externi ca aceștia să reia finanțările, de importanță vitală pentru Republica Moldova.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: