joi

11 aprilie, 2024

15 noiembrie, 2011

Estimarea semnal pentru evoluţia PIB pe trimestrul trei din 2011, dată publicităţii de Institutul Naţional de Statistică conform procedurilor europene a fost de 1,9%. Această valoare ne dă trendul real faţă de trimestrul precedent şi se calculează după ajustarea sezonieră.

4,4% reprezintă creşterea brută faţă de acelaşi trimestru din anul precedent, valoare ce beneficiază de un important efect de bază. Acest efect de bază a fost dat de scăderea localizată în timp de aproape două procente a economiei imediat după creşterea cu cinci procente a TVA.

Una caldă, una rece


Mult mai important este faptul că, de regulă, rezultatul pe ansamblul primelor trei trimestre dă aproape exact rezultatul pe întregul an. Ori, valoarea de 2,7% creştere pe primele 9 luni din 2011 este una excepţională. Asta deşi ultimul trimestru al anului contribuie cu circa o treime la rezultatul final, motiv pentru care va trebui să confirme evoluţia pozitivă.

Paradoxal, rezultatul foarte bun ( faţă de aşteptări) care se conturează pe 2011 induce temerea că nu va fi realizat obiectivul fixat pentru 2012, baza de plecare fiind mai sus decât se previziona la stabilirea bugetului de stat pentru anul viitor

Mai avem mult până în 2008

Dacă ne raportăm la anul de referinţă 2008, an de vârf pentru PIB-ul românesc, obţinem următoarele rezultate:


Se observă că de-abia acum începe o recuperare semnificativă a scăderilor acumulate, deşi decalajul de cinci procente rămâne important. Este şi motivul pentru care nu există baza necesară acordării premature a unor „dividende” ale creşterii.

Deocamdată, chiar şi aceste date trebuie luate sub beneficiu de inventar. Ele vor trebui confirmate ulterior şi explicitate pe domenii de formare şi de utilizare a PIB, pentru a vedea dacă se închid cheile de control şi care sunt perspectivele pe fiecare sector economic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: