duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2018

Pentru judecătorii Curții Constituționale, plenul CCR să trebuie să aprobe reținerea, arestarea și perchezițiile, însă nu și solicitarea de urmărire penală, așa cum prevedea lega aprobată luna trecută, în Parlament.

„Am admis parţial excepţia de neconstituţionalitate, declarând următoarele texte neconstituţionale: în primul rând, sintagma ‘urmărirea penală’, ceea ce înseamnă că nu vom beneficia de acea imunitate (…). Asemenea parlamentarilor, urmărirea penală se va putea face. Au rămas reţinerea, arestarea, percheziţia”, a declarat marți preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

De asemenea, cererea de ridicare a imunității nu trebuie să fie făcută de ministrul Justiției, care este un personaj politic, ci de către procurorul general al României, a explicat Dorneanu, la finalul ședinței CCR în care s-a discutat așa-numita lege a superimunității judecătorilor constituționali.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea a fost o inițiativă a deputatului minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub, și stabilea că judecătorii Curţii Constituţionale ar urmă să beneficieze de imunitate sporită, deoarece nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată fără încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR.

„Imunitatea propusă constituie cea mai eficientă garanţie că judecătorii CCR îşi pot exercita rolul conferit de legea fundamentală fără constrângeri sau presiuni. Au fost preluate condiţii prevăzute în caz de infracţiunea flagrantă pentru deputaţi şi senatori, tocmai pentru a elimina speculaţia că judecătorii CCR ar aparţine de orice responsabilitate penală în cazul comiterii unei infracţiuni indiferent de condiţii”, se arată în expunerea de motive.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: