marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 octombrie, 2016

ue-canadaUniunea European a transmis Belgiei că trebuie să anunțe până luni seara dacă Valonia este de acord cu tratatul CETA, în cazul în care Valonia nu va accepta până atunci susținerea acordului, summitul Consiliul European de joi, la care trebuia semnată înțelegerea, urmând să fie contramandat.

Potrivit unei surse UE citată de Reuters, președintele Consiliului, Donald Tusk, va discuta luni seara cu prmeierul belgian, Charles Michel, pentru a afla dacă șeful executivului canadian, Justin Trudeau, trebuie să vină la Bruxelles, joi, pentru ceremonia de semnare a tratatului.

Dacă Belgia nu reușește să obțină acordul Valoniei până atunci, summitul va fi anulat, fără a se stabili o nouă dată pentru semnarea CETA, deși ambele părți (UE și Canda) nu doresc să renunțe la tratatul negociat mai mulți ani.


Cu excepția Belgie, care din cauza Valoniei (3,5 milioane de locuitori) nu-și poate da acordul pentru CETA, toate statele membre au aprobat acordul.

Summitul Consiliului European s-a încheiat vineri, fără să se fi ajuns la o soluție în privința Acordului CETA.

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană, Canada şi Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat, a anunțat ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, care a părăsit Europa sâmbătă, după o întâlnire cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Ceremonia oficială a semnării acordului UE-Canada de către părți este programată pentru 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada, dar negocierile cu Valonia au eșuat, în condițiile în care Belgia are nevoie de acceptul tuturor regiunilor sale pentru a semna acordul.


”Noi ne-am făcut treaba, este timpul ca și Uniunea Europeană să și-o facă pe a sa”, a declarat ministrului canadian al comerțului, Chrystia Freeland, la finalul întrevederii de sâmbătă cu Schulz.

”Sper cu adevărat ca europenii să ajungă la un rezultat și că voi putea reveni aici în câteva zile împreună cu premierul meu (Justin Trudeau) pentru a semna acordul”, a adăugat ea.

Ce se întâmplă cu vizele românilor și  bulgarilor

Potrivit declarației președintelui CE, Jean-Claude Juncker, înțelegerea pentru eliminarea vizelor începând cu 1 decembrie 2017 depinde de semnarea CETA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, după eșecul ultimei runde de negocieri dintre valoni și canadieni, că România va continua negocierile pentru liberalizarea vizelor indiferent de rezultatul acordului CETA.

Reamintim că, după ce România și Bulgaria și-au retras obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități federale componente.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: