miercuri

17 aprilie, 2024

6 martie, 2014

Liderii europeni reuniţi joi la Bruxelles au cerut Rusiei să îşi retragă trupele imediat forţele armate şi să permită accesul imediat al observatorilor internaţionali, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Într-un limbaj mai dur decât declaraţiile edulcorate obişnuite ale Bruxelles-ului, preşedintele consiliului European a mai afirmat că Uniunea Europeană consideră decizia de joi a parlamentului din Crimeea ileagală , pentru că încalcă Constituţia Ucrainei. În plus, UE va semna capitolele politice ale Acordului de Asociere cu guvernul de la Kiev, inainte de alegerile din 25 mai.

Liderii europeni „au condamant violarea, fără a fi provocată, a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii sale teritoriale”. „A fost cea mai serioasă provocare la adresa securităţii continentului de la războiul din Balcani încoace”, crede preşedintele Van Rompuy.


Uniunea Europeană a cerut calmarea situaţiei din regiune, care depinde de Rusia, altfel vor exista serioase consecinţe asupra relaţiei bilaterale.

Anunţul Statelor Unite privind impunerea de sancţiuni Rusiei a schimbat dinamica întâlnirii de la Bruxelles, au spus diplomaţi occidentali citaţi de media internaţională. O reuniune care nu lua în calcul sancţiuni pentru Federaţia Rusă s-a transformat într-o întâlnire în urma căreia liderii europeni nu s-au sfiit să anunţe că vor putea fi impuse sancţiuni, şi aplicate „mai repede decât v-aţi aştepta”, dacă Rusia nu se pune la masa negocierilor.

Summit-ul s-a prelungit cu trei ore faţă de momentul planificat pentru încheierea reuniunii, în ciuda faptului că liderii europeni membri ai familiei politice a popularilor europeni sunt aşteptaţi la dublin, unde a început deja Congresul PPE.

Ce au decis liderii europeni

Preşedintele Herman Van Rompuy a vorbit despre trei paşi care ar putea fi urmaţi în relaţia cu Rusia. El a subliniat mereu, în timpul conferinţei de presă, că „impunerea de sancţiuni nu este un scop în sine, ci este elementul de presiune pentru a aduce Rusia la masa negocierilor”.

  • Primul pas îl reprezintă suspendarea negocierilor bilaterale cu Rusia privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii ruşi, precum şi oprirea tuturor discuţiilor referitoare la un nou acord privind relaţiile bilaterale dintre UE şi Rusia. În plus, toate statele UE şi membre ale G8 îşi suspendă pregătirile pentru summitţul de la Soci şi boicotează întâlnirile pregătitoare.
  • Al doilea pas vizează sancţiuni dacă Rusia nu se pune la masa negocierilor cu Ucraina, întrşun posibil format multilateral. „Negocierile trebuie să înceapă în următoarele zile şi să aibă rezultate într-un interval rezonabil de timp”, a spus preşedintele Consiliului European. În absenţa acestor rezultate, UE trece la nivelul următor şi poate impune interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi anularea summit-ului UE-Rusia. Între timp, Comisia Europeană şi Serviciul de Acţiune Externă vor pregăti aceste măsuri.
  • La la treilea pas s-ar ajunge în condiţiile în care Rusia „mai întreprinde orice acţiune de destabilizare a Ucrainei” şi ar presupune”consecinţe severe şi cu mari implicaţii” asupra relaţiei bilaterale dintre UE şi statele membre, pe de o parte, şi Moscova. Aceste implicaţii se traduc în plan economic, în relaţia economică dintre cele două entităţi.

Pe de altă parte, liderii europeni au condiţii şi pentru Ucraina:

  • să organizeze alegeri libere şi corecte
  • să facă reforma constituţională
  • sa investigheze actele de violenţă care au avut loc
  • să facă eforturi pentru a avea un dialog cu toate regiunile ucrainene şi toate grupurile etnice, să asigure protecţia deplină a drepturilor minorităţilor naţionale

În schimb, Uniunea Europeană este alături de guvernul de la Kiev, pe care îl consideră legitim şi cu care va semna, chiar înainte de alegerile din 25 mai, partea politică a Acordului de Asociere. Sprijinul UE pentru Ucraina constă şi ajutor financiar şi economic, aprobând planul de 11 miliarde de euro întocmit şi prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Acordarea acestui ajutor depinde de un acord cu FMI, iar fondurile trebuie folosite pentru „stabilitarea macroeconomică prin politici sănătoase fiscale, monetare şi privind rata de schimb”. Guvernul de la Kiev trebuie să înceapă imediat reformele structurale, completate de lupta anticorupţie şi o mai mare transparenţă.

  • UE va adopta unilateral măsuri care vor oferi Ucrainei avantajul unui Acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, măsură care se va referi la reducerea taxelor vamale ale bunurilor de import.
  • Va asigura securitatea energetică a Ucrainei.

Contribuţia României: participare cu experţi din servicii de informaţii la misiunea OSCE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Bruxelles că a aprobat „participarea cu personal la misiunea OSCE”.

„Deocamdată viabil este OSCE și deja am aprobat participarea în timpul Consiliului cu experți în intelligence (n.r. Ai serviciilor de informaţii) și vom vedea mai departe cu ce putem contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat a fi buni cunoscători ai situației din Ucraina”, a spus preşedintele, citat de Agerpres.

Concluziile, ca un semnal foarte puternic dat Rusiei reconfirma angajamentul UE fata de Moldova si Georgia, a rătat şi şeful statului român. Consiliul a decis ca semnarea Acordului de Asociere  şi cel de liber schimb dintre UE şi Moldova, respectiv Georgia, să aibă loc până cel târziu la sfârşitul lunii august.

Referitor la contribuţiA financiară a României, preşedintele a spus că România participă prin contribuţiile sale la la BEI, BERD, şi ca membri in FMI. România nu va lipsi de la o conferinţă a donatorilor, a spus Traian Băsescu, fără a detalia care este suma la care s-ar putea ridica o contribuţie a ţării noastre.

Citiţi AICI declaraţia adoptată de liderii europeni la Bruxelles.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: