miercuri

24 aprilie, 2024

22 mai, 2012

Summitul de două zile din Chicago s-a încheiat cu un acord foarte important referitor la retragerea militarilor Alianţei din Afganistan, pe de-o parte, şi predarea controlului către forţele de securitate locale, până la mijlocul anului viitor, pe de altă parte.

Alianţa susţine oficial planul SUA, care este un pas major către încheierea unui război nepopular, ce a durat 10 ani. Planul presupune ca toate trupele străine să fie retrase din Afganistan până la finalul lui 2014.

Noul preşedintele francez, Francois Hollande, continuă, însă, să-şi susţină promisiunea făcută în campania electorală, referitoare la aducerea acasă a militarilor francezi mai devreme. El le-a spus jurnaliştilor, prezenţi la summit, că unii dintre aliaţi şi-au retras deja militarii, iar francezii vor sta până cel târziu la sfîrşitul lui 2012. Şi a respins ideea că Franţa va trebui să plătească orice fel de compensaţie, pentru această retragere anticipată.


În acelaşi timp, preşedintelui pakistanez, Asif Ali Zardari, i s-a cerut să deschidă urgent căile de aprovizionare şi transport spre Afganistan, frontiere ce au fost închise după ce 24 de soldaţi pakistanezi au fost ucişi, într-un atac al unei drone americane, în noiembrie 2011. Nu se întrevăd, deocamdată, progrese în acest sens, preşedintele pakistanez, invitat în ultimul moment la summit, nu a făcut nicio declaraţie clară, deşi liderul de la Casa Albă, Barack Obama, spune că are încredere în rezolvarea acestei situaţii, cât mai curând posibil.

După ce s-a stabilit data limită a retragerii din Afganistan, rămâne să fie găsite mijloacele logistice pentru punerea în practică a acestui acord. Liderii NATO ştiu că dacă Pakistanul va putea fi convins să-şi redeschidă graniţele, asta ar însemna un progres enorm, dar tot nu va fi o treabă uşor de făcut, comentează Euronews.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: