Summit UE - SUA: Joe Biden caută aliați împotriva Chinei
luni

25 octombrie, 2021

Summit UE – SUA: Joe Biden caută aliați împotriva Chinei, Europa cere încheierea războiului comercial

15 iunie, 2021

ursula von der leyen bruxelles summit ue - sua

Președintele Statelor Unite Joe Biden se întâlnește marți cu lideri ai Uniunii Europene, un summit UE – SUA organizat la Bruxelles, pentru a discuta despre reînnoirea relațiilor bilaterale pe variate fronturi, dar și pentru armonizarea politicii externe în relația cu China.

Subiectul China apare după ce luni, la Summitul NATO, liderii Alianței au inclus acest stat în categoria „amenințări”.


Președintele SUA se grăbește să recruteze UE ca aliat împotriva Chinei, dar europenii, precauți, cer ca Statele Unite să pună mai întâi capăt ostilităților comerciale declanșate împotriva lor, în special, scrie Politico, conflictului Boeing-Airbus declanșat în urmă cu 17 ani.

Cel mai probabil, scrie și Euractiv, Washingtonul şi Bruxellesul vor promite să pună capăt până pe 11 iulie îndelungatei dispute privind subvenţiile pe care fiecare le acordă propriilor producători de avioane – SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus – şi până în decembrie să elimine taxele vamale instituite reciproc asupra produselor din oţel.

Într-un efort de a anunța știri pozitive, Joe Biden și Ursula von der Leyen vor anunța marți crearea unui nou organism al Consiliului Comerțului și Tehnologiei, pentru a facilita un parteneriat larg în domeniul tehnologiei și comerțului. Ambele părți vor înființa echipe de politici comune și standarde globale de comerț și tehnologie.

Consiliul va pune accent pe inteligența artificială, securitatea cibernetică și așa-numitul screening de export – un pas către un front unit împotriva creșterii ambițiilor digitale ale Chinei în întreaga lume.


De asemenea, Bruxelles doreşte să discute şi problema emisiilor de carbon în contextul în care există probabilitatea ca unele companii să își relocheze producţia în ţări cu politici de mediu mai relaxate. O măsură preconizată de Comisia Europeană pentru a combate acest fenomen este impunerea unor taxe pe emisiile de carbon în cazul unor produse importate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Uniunii Europene are în continuare o listă de diferențe nerezolvate în domenii precum transferurile de date, impozitarea ecologică și o instanță comercială globală, în cazul în care litigiile comericale dintre SUA și UE sunt la fel de dificil de remediat ca cele cu China.

Summitul UE-SUA începe în jurul prânzului. Joe Biden urmează să se întâlnească marți și cu regele Belgiei, cu prim-ministrul și cu ministrul de externe al țării. Miercuri, președintele american se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin, la Geneva.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr