miercuri

26 ianuarie, 2022

A început summit-ul UE de la Sibiu – cele mai semnificative momente și declarații

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2019

La sediul Primăriei Sibiu a început reuniunea informală a liderilor UE la care se vor trasa liniile generale ale agendei europene pe următorii 5 ani. În Piața Mare au fost peste 2.000 de oameni care au așteptat să-i vadă pe liderii UE.

Propunerea organizării acestui summit în România, la Sibiu, îi aparține actualului președinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care vedea evenimentul ca punct de plecare al unei Uniuni a 27 de state, fără Marea Britanie.

Data inițială a reuniunii de la Sibiu a fost fixată pentru 30 martie, a doua zi după Brexit. Liderii UE au decis însă la scurt timp să mute data reuniunii pe 9 mai, de Ziua Europei, în principal ca să nu dea senzația că ieșirea Regatului Unit este motiv de sărbătoare.

Baie de mulțime a liderilor UE


Ora 13.30. La finalul sesiunii plenare, liderii europeni au făcut o baie de mulțime în Piața Mare. Momentul a avut loc imediat după fotografia de grup, când oficialii au mers la oamenii adunați îm piață, au dat mâna cu ei și au schimbat câteva cuvinte. Pentru președintele Klaus Iohannis, acesta a fost „cel mai emoționant moment” al summit-ului.

Premierul Olandei despre extinderea Schengen

Ora 12.15. Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, a declarat că România va intra în spaţiul Schengen, atunci când va respecta principiile statului de drept şi democraţiei. Întrebat când crede că va fi România pregătită, Rutte a răspuns: „Când vă veţi conforma tuturor regulilor: statul de drept, democraţia. Nu mergeţi în direcţia corectă în acest moment.”

Juncker despre propunerea Cancelarului Austriei

Ora 12.00. La sosirea la sediul primăriei Sibiu, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că nu este împotriva schimbării tratatelor UE. ”Poate că ar fi totuși mai bine să utilizăm întregul potențial al tratatelor pe care le avem. Și cred că putem face încă multe lucruri…”, a spus Juncker.

Emmanuel Macron despre agenda summit-ului

Ora 11.55. ”Ce trebuie să facem astăzi este să vorbim despre Europa, despre proiectele comune. În mai puţin de 15 zile, în funcţie de fiecare ţară, vom avea alegeri europene. Mai mult de 400 de milioane de cetăţeni europeni vor avea de ales dacă vrem să construim împreună în continuare, dacă vrem să îmbunătăţim sau să distrugem Europa prin poziţiile naţionaliste. Este provocarea pe care trebuie să o înfruntăm în următorii ani”, a spus președintele Emmanuel Macron la sosire.

Viktor Orban: Felicitări!


Ora 11.50. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit pe jos la summit, el venind de la sediul UDMR din Piața Mare. El nu a participat la reuniunea Partidului Popular European care a precedat summitul UE. „Este summitul european aici, în oraşul vostru, ceea ce înseamnă că vom începe împreună demersurile pentru rezolvarea principalelor probleme din Europa, iar decizia o vom lua după alegerile pentru Parlamentul European. Tot procesul îl începem aici, în oraşul vostru, care este un oraş frumos. Felicitări!”, a declarat premierul Orban.

Schengen – nu azi, dar peste puțin timp

Ora 11.45. „Probabil nu astăzi, dar peste puțin timp”, România va fi primită în Schengen. Președintele a făcut această afirmație chiar înaintea summitului UE de la Sibiu.

Protestatari blocați

Ora 11.00. Câţiva protestatari au fost opriţi, joi, de către jandarmi, să ajungă în Piaţa Mare din centrul Sibiului, locul Summitului UE. Aceştia au aprobare pentru o manifestaţie între orele 11.00 şi 20.00 în Piaţa Unirii.

*

Sibiul devine Capitala Europei timp de o zi – un bun prilej ca România să mai recupereze la capitolul imagine după 4 luni și jumătate de prestație discutabilă în fruntea Consiliului European, și detestabilă, după standardele și reproșurile europene.

La Summit participă 27 de șefi de stat sau de guvern din statele membre UE – reprezentanții oficiali și constituționali ai țărilor membre (între care: președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei, Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei, Mark Rutte, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov), Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, Președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Summit-ul informal al UE este găzduit de Klaus Werner Iohannis, președintele României, stat care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, prezidează reuniunea care se  desfășoară în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu.

Absent de marcă: premierul Marii Britanii, Theresa May – deși UK a decis organizarea de alegeri europarlamentare, până la data de exit efectiv convenită cu Bruxelles-ul din toamna acestui an.

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr