La obiect

Internaționalizarea afacerilor românești – o perspectivă a momentului

Internaționalizarea afacerilor  românești a fost posibilă, în ultimii ani,  pentru mulți antreprenori locali prin asocierea cu un partener străin. Mediul de afaceri așteaptă, însă, și… Mai mult

07.07.2019

Europa

Compromis european pe galeria noilor lideri europeni: Ursula von der Leyen și Charles Michel ar urma să conducă Comisia și Consiliul European

Ursula von der Leyen, ministrul de apărare al Germaniei, este propunerea liderilor UE după trei zile de negocieri pentru şefia Comisiei Europene. “Consiliul European a… Mai mult

02.07.2019

Chestiunea

România cumpără cele mai scumpe gazele naturale din Rusia: Un Raport pe T 1 din 2019. Harta importurilor UE

  România a plătit cel mai mare preţ pe gazele naturale importate din Rusia în primul trimestru din 2019, 26,89 euro /MWh, potrivit Raportului trimestrial… Mai mult

02.07.2019

La obiect

Deficitul la 5 luni, cu 80% mai mare decât cel din 2018: nu se investește în plan local, pentru a nu exploda deficitul general

Deficitul bugetar înregistrat după cinci luni din anul 2019 a fost de 14,7  miliarde lei, cu 80% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului… Mai mult

02.07.2019

Cronicile

Summit-ul RBL: Comunitatea de afaceri trebuie să se implice mai mult în politicile publice, ca să orientăm economia spre viitor

de Alexandra Pele , 13.3.2019

A patra revoluție industrială schimbă fundamental modul de funcționare al industriilor, structura organizațiilor și felul în care se face business.

În acest context există o mare nevoie de adaptare, de adoptare de noi tehnologii și de instruire a forței de muncă. Afacerile de la nivel local încep să facă progrese, devenind mai sofisticate. Sursele de finanțare sunt diversificate și mai ușor de accesat ca niciodată, însă și provocările sunt pe măsură.

Una importantă derivă din lipsa de dialog dintre sfera publică și cea privată. Antreprenorii trebuie să fie mai implicați în politicile publice, sunt câteva dintre concluziile formulate de speakerii prezenți la summit-ul Romanian Business Leaders, care are loc în perioada 13-14 martie.

Noile tehnologii aduc foarte multe avantaje, a explicat Bogdan Ion, Chief Operating Officer EY, dând exemplul soluțiilor de automatizare dezvoltate de compania UiPath, fondată de doi antreprenori români. Astfel de tehnologii ajută la reducerea costurilor cu 30%, la reducerea timpilor de operare cu aproape 60% și la creșterea acurateței prelucrării de date spre 100%. ”Există o inițiativă de scalare, de a industrializa automatizarea prin RPA”, a precizat Ion.

Radu Georgescu, fondatorul fondului de investiții Gecad Ventures, spune că finanțarea nu mai reprezintă un obstacol, singura condiție fiind ca firma care o caută să fie una viabilă. ”Noi ne uităm la companii de tehnologie, companii care au demonstrat deja că au un produs cerut de piață. Ne uităm la Europa Centrală și de Est, nu doar în România și ne interesează companii care pot deveni globale. Nu ne uităm la lideri locali, ci la global contenders”, a precizat antreprenorul.

Nevoia de digitalizare există în toate sectoarele, iar aceasta poate transforma doi competitori în parteneri, este de părere Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank România.

”Modelul nostru de banking se va schimba. Cred că jobul meu și cred că jobul fiecărui om care conduce o firmă este să te asiguri să ai și un viitor, să te adaptezi. Rolul meu nu este doar să mă asigur că avem un profit foarte mare anul acesta. Important este să rămâi relevant pe termen lung”, a declarat el.

În acest context, Groningen vede o colaborare între bănci și fintech-uri, cele dintâi având clienți și nevoi de digitalizare, iar cei din urmă având soluții și nevoie de clienți.

Totuși, președintele Raiffeisen atrage atenția că în loc să se preocupe de implementarea unor astfel de investiții, mediul privat este forțat să găsească soluții pentru schimbările constante de politici publice.

”Fac parte și din boardul de invocare al grupului Raiffeisen și când sunt acolo vorbim cu fintech-urile despre soluționarea unor probleme tehnice, dar mă întorc în România și nu vreau să vă plictisesc cu ce trebuie să mă ocup aici, tot felul de inițiative legislative și nu vorbesc doar despre 114”, a precizat el.

Nu doar companiile au nevoie de investiții în tehnologie, ci și statul. Radu Negulescu, fondator și general manager al Trencadis, spune că în următorii cinci-șase ani am putea vedea progrese semnificative în această zonă.

Există un potențial și în sectorul public, există și resurse. Acesta este paradoxul românesc, avem și nevoia și resursele. De prin 2025 cred că se va ajunge la un standard rezonabil. Există foarte multe inițative în acest moment, care merg pe repede înainte. Se dorește o digitalizare rapidă. La ce informații avem noi, primul și primul care se va digitaliza în adevăratul sens al cuvântului va fi Registrul Comerțului, foarte important pentru antreprenorii mici și mijlocii pentru că se vor digitaliza toate procesele prin care companiile interacționează. Credem că va fi gata în 2022”, a explicat Negulescu.

Radu Georgescu spune că începe să vadă o sofisticare a mediului de afaceri de la nivel local. Spre exemplu, multe companii de outsourcing încep să își dezvolte propriile produse. De asemenea, programatorii încep să înțeleagă că salariul nu este singurul lucru important. ”Să primești acțiuni într-o companie care valorează ceva poate să îi facă milionari. Deja sunt mulți milionari produși de Avangade, de UiPath. Companiile vor să o facă o practică foarte comună, angajații sunt încă la început în a accepta că asta este o valoare”, a explicat el.

În ceea ce privește forța de muncă, și aici există mari nevoi de îmbunătățire a abilităților, în special a abilităților digitale.

Lipsa de abilități e mare. Este o prezentă recentă. Două treimi din firme care au participat la un studiu pe care l-am făcut recent au spus că lipsa unor abilități digitale duce evident la o profitabilitate și productivitate scăzută, că are impact în creșterea veniturilor și în dezvoltarea de noi produse”, a explicat Bogdan Ion.

Speakerii au punctat totodată nevoia dialogului și a implicării antreprenorilor în realizarea de politici publice.

Există țări unde oamenii intră în politică ca să se îmbogățească și sunt țări unde oamenii fac bani ca să intre mai apoi în politică. Ar fi poate interesant să reflectăm asupra acestui lucru. Cred că oamenii care sunt de succes în business cred că ar trebui să fie mai implicați în dialog. Dialogul duce la încredere, încrederea duce la viteză, iar de viteză avem nevoie pentru a ne adapta, pentru a devenit mai agili. Încrederea este extrem de jos. Nici nu mai există dialog”, a precizat Steven van Groningen.

Clasa politică nu are întotdeauna cunoștințele necesare pentru realizarea de politici publice, crede și Radu Negulescu.

Mi se pare că de multe ori ne așteptăm de la clasa politică să ne rezolve problemele, nu se poate. Ei nu cunosc problemele noastre. Nu știu ce înseamnă presiunea fiscală, nu știu ce înseamnă presiunea lipsei resursei umane. Nu înțeleg pentru că nu au făcut și atunci nu avem cum să așteptăm soluții corecte de la ei. De aceea este foarte important rolul nostru”, a punctat el.

După șapte ani de activitate a RBL, cuvântul „antreprenor” a pierdut conotațiile negative, precum „hoț”,„șmecher”, „afacerist”, termenul devenind unul cool. „Pentru mulți tineri este mai cool să se laude că au pus bazele unui startup decât că și-au cumpărat o mașină de lux”, a declarat Dragoș Roșca, președintele RBL, în deschiderea summit-ului.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat.

RBL face România o țară mai bună pentru business și pentru români, prin proiecte care îmbunătățesc educația, antreprenoriatul și buna guvernare în România. Proiectele RBL sunt inițiate și dezvoltate pe bază de voluntariat de cei 200 de membri RBL, antreprenori și executivi de top din România.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.3.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Microsoft achită 25 milioane dolari pentru a închide o investigație vizând acte de corupţie în Ungaria

Razvan Diaconu

Compania americană Microsoft a acceptat să achite 25 de milioane de dolari pentru soluţionarea unui litigiu cu Administraţia SUA privind încălcarea reglementărilor anticorupţie în Ungaria.… Mai mult

Stiri

Importurile de gaze în mai 2019, de 353 de ori mai mari decât cele din mai 2018 – date ANRE

Vladimir Ionescu

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului… Mai mult

Stiri

Sistemul informatic al CNAS / Mentența bazei de date – contract acordat în regim de urgență

Vladimir Ionescu

Mentenanța Bazei de Date a sistemului informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi atribuit în regim de urgență, luni, după 22… Mai mult

Stiri

Cele mai mari 1.000 de firme din România fac profit tot mai greu. Costurile cresc mai mult decât veniturile

Adrian N Ionescu

Mediul de afaceri din România s-a deteriorat de la an la an, potrivit indicatorilor de profitabilitate ai celor mai mari 1.000 de companii active, spune… Mai mult

Stiri

Iran anunță destructurarea unei rețele CIA: 17 persoane arestate, unele deja condamnate la moarte

Vladimir Ionescu

Autorităţile iraniene au anunţat luni că au arestat 17 persoane, dintre care câteva au fost condamnate la moarte, în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a… Mai mult

Stiri

Cardul de sănătate – a 22-a zi de nefuncționare. Reuniune de urgență la Ministerul Sănătății

Razvan Diaconu

Sistemul cardului național de sănătate nu funcționează pentru a 22-a zi consecutiv, aceasta fiind cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință. CNSAS… Mai mult

Stiri

Raport PwC / Industria de media și divertisment din România va atinge 3 miliarde dolari în 2019

Razvan Diaconu

Industria de media și divertisment din România va atinge în 2019 pragul de 3 miliarde de dolari, în creștere cu 7,1% comparativ cu 2018. România… Mai mult