vineri

26 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2021

Summit-ul online al liderilor UE, care începe joi la ora 19.00 (ora României), are ca principale teme de discuții modul în care Uniunea poate să asigure producția și livrarea vaccinurilor anti-Covid pentru piața europeană.

Cum trebuie să gestioneze foarte atent așteptările unei populații de 450 milioane de cetățeni, șefii de state și de guverne vor cere în Consiliu ca Uniunea să monitorizeze foarte atent modul în care îi sunt livrate vaccinuri, în condițiile în care UE a fost între primele care au plasat la producători comenzi ferme de achiziție.

Dominată clar de coronavirus, agenda discuțiilor cuprinde însă un alt subiect fierbinte: posibile sancțiuni la adresa Rusiei din cauza tratamentului pe care regmul Putin îl aplică disidentului Alexei Navalnii.

Presiuni pentru autorizarea rapidă a vaccinului AstraZeneca


Într-o scrisoare obținută de Euractiv, premierii Austriei, Cehiei, Danemarcei și Greciei solicită președintelui Consiliului, Charles Michel, să acționeze pentru autorizarea vaccinului AstraZeneca și pentru grăbirea procesului de livrare către statele membre a vaccinurilor BioNTech/Pfizer și Moderna.

Vaccinul ieftin produs de AstraZeneca este privit de multe state membre ca decisiv în combaterea pandemiei, dar spre deosebire de Marea Britanie utilizarea acestuia în Uniune nu este încă autorizată.

Pașaportul de vaccinat divizează statele membre

Un alt subiect complementar se referă la ”pașaportul de vaccinat”, inițiativa fiind relansată, în urmă cu 2 zile, de premierul Maltei, Robert Abela. ”A sosit momentul ca UE să dezvolte un certificat unic de vaccinare. Acesta este un important instrument de sănătate care poate fi utilizat în facilitarea călătoriilor interne și care poate fi utilizat de statele membre pentru a gestiona eficient criza sanitară curentă”, a scris Robert Abela președintelui Comisiei Europene, documentul fiind consultat de Politico.

Malta se alătură astfel Greciei și Portugaliei, două dintre statele care presează pentru emiterea certificatului de vaccinare, care să înlocuiască testul negativ covid.


Ideea nu este însă îmbrățișată unanim în Europa – Franța, care se situează la coada clasamentului în ceea ce privește numărul persoanelor vaccinate, se opune clar acestui concept. Pe o poziție similară se plasează și România, președintele Iohannis afirmând la începutul săptămânii că vede doar utilitatea medicală a unui asemenea certificat.

Problema călătoriilor în spațiul european va fi ridicată și din altă perspectivă: o serie de state membre, între care Germania și Țările de Jos, susțin sincronizarea statelor membre în efortul de a împiedica noile mutații ale Covid să ajungă în Europa. Cele două state propun de fapt închiderea granițelor UE, între statele vizate fiind Marea Britanie, Africa de Sud sau țări din America de Sud, acolo unde au fost semnalate infecții cu noi forme de coronavirus.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: