Summit al Consiliului European - se discută închiderea rutei Balcanilor de Vest. Miza - spațiul Schengen - CursDeGuvernare.ro
joi

28 octombrie, 2021

Summit al Consiliului European – se discută închiderea rutei Balcanilor de Vest. Miza – spațiul Schengen

7 martie, 2016

garduri frontiera europa schengenLa Bruxelles, liderii europeni au început discuțiile privind imigrația – agenda șefilor de stat și guvern include dejunul de lucru cu delegația Turciei și o reuniunea informală. Momente importante, fiindcă în funcție de rezultatele acestora spațiul Schengen va fi redeschis în integralitate până la sfârșitul anului sau, dimpotrivă, controalele la frontierele interne se vor extinde. La summit va fi prezentată o propunere a Comisiei Europene pentru închiderea rutei Balcanilor de Vest.

Miza a fost comunicată chiar de Comisia Europeană, săptămâna trecută, care a explicat că parteneriatul cu Turcia, pentru care insistă în special Germania, este revenirea, până în decembrie, la funcționarea normală a spațiului Schengen, adică eliminarea controalelor introduse în ultimele luni de mai multe state membre al UE.

Comisia a anunțat primele două proiecte inițiate în Turcia (din totalul portofoliului de 3 miliarde de euro) – 55 de milioane de euro destinate accesului al educație al copiilor refugiați din această țară, și ajutor umanitar de 40 de milioane de euro prin World Food Programme (WFP) și Semiluna Roșie.


Potrivit estimărilor Comisiei, reinstalarea controalelor la frontierele interne din Schengen ar genera costuri directe imediate între 5 și 18 miliarde euro anual (între 0,05% – 0.13% din PIB). Aceste costuri vor fi concentrate pe câteva state, dar ar afecta în mod inevitabil economia UE în ansamblul său.

De exemplu:

 • State membre precum Polonia, Olanda sau Germania ar putea suporta costuri suplimentare de peste 500 de milioane de euro în transportul de mărfuri
 • Afacerile din state ca Spania sau Republica Cehă ar avea costuri suplimentare de peste 200 de milioane de euro
 • Controalele la frontieră i-ar costa pe cei 1,7 milioane de lucrători transfrontalieri și pe angajatorii acestora o sumă totală între 2,5 și 4,5 miliarde de euro, din cauza timpului pierdut
 • Cel puțin 13 milioane de nopți turistice ar putea fi pierdute, costul total fiind de 1,2 miliarde de euro
 • Cel puțin 1,1 miliarde de euro ar fi suma pe care o vor plăti în plus statele pentru personalul necesar controalelor la frontieră.

Închiderea rutei Balcanilor de Vest

Comisia Europeană urmează să prezinte la reuniune o propunere pentru închiderea oficială a așa-numitei rute a Balcanilor de Vest.

„Liderii Uniunii Europene intenționează să anunțe în mod oficial închiderea ruta balcanică pentru refugiați și frontierele interne ale Schengen pentru migranți economici”, scrie Der Standard, care a obținut o copie a proiectului de concluzii elaborat de către Comisia Europeană.

Ce conține propunerea:

 • „Fluxul imigranilor ilegali ia sfârșit. Această rută este acum închisă”.
 • Grecia trebuie să creeze imediat 50.000 de locuri pentru solicitanții de azil, iar UE o va ajuta financiar și nu numai în acest sens.
 • Migranții fără șanse de a obține azil trebuie deportați imediat în Turcia. Un acord UE-Turcia în acest sens va intra în vigoare la 1 iunie 2016.
 • Turcia va juca un rol constructiv în controlul frontierelor externe ale Europei.
 • Statele membre ale UE se vor angaja să demareze „relocarea” refugiaților sirieni din Turcia.
 • Agenția Frontex va fi întărită și va avea mai mult personal la granița Greciei cu Macedonia și Albania.
 • Frontex trebuie să se asigure că hot spoturile din Grecia sunt deplin funcționale.
 • Europol trebuie să contribuie la combaterea traficului de persoane.

Calendarul:

 • Statele membre vor trimite personal suplimentar pentru Frontex (până la 1 aprilie)
 • Demararea relocărilor din Turcia (summitul din 16 martie)
 • Redeschiderea integrală a Schengen (până la sfârșitul anului 2016)

Proiectul prevede și o asistență finnaciară de 700 de milioane de euro


Liderii UE „vor face maximum posibil pentru a ajuta Grecia în acest moment dificil”, mai precizează documentul, deoarece este vorba despre de „o responsabilitate colectivă a comunității, care necesită o mobilizare rapidă și eficientă a tuturor resurselor disponibile” , și „contribuția statelor membre”.

Premierul Alexis Tsipras va cere la reuniunea de luni sancțiuni pentru statele care nu respectă deciziile luate de UE pentru a soluționa criza  refugiaților.

Problema Turcia

politie atac protestatari zaman

Liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, spune că șefii de stat și guvern europeni sunt naivi alegând să pună totul „pe o singură carte – Turcia”, mai ales după raidul autorităților turce la grupul de presă Zaman (foto), scrie Reuters, .

Grupul este apropiat de mişcarea Hizmet, condusă de influentul cleric Fethullah Gulen, principalul opozant al președintelui Recep Tayyp Erdogan.

Concesiile făcute de UE Turciei sunt criticate și de directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Gauri van Gulik: „Utilizarea Turciei ca țară terță sigură este absurdă”, a spus ea.

„Europa are datoria absolută de a proteja refugiații”, a adăugat ea.

Miza cancelarului

Deciziile ce vor fi luate luni la Bruxelles au o importanță specială pentru cancelarul Germaniei, care deja se confruntă cu o scădere alarmantă a încrrederii populați.

Un sondaj recent arată că 81% din alegători cred că ea a pierdut controlul acestei crize.

Duminica viitoare vor avea loc alegeri regionale în Germania, iar acestea vor reflecta nemulțumirile privind această problemă.

Angela Merkel a avut duminică seara o întâlnire cu premierul turc, Ahmat Davutoglu, pentru a discuta stadiul măsurilor stabilite cu Turcia.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Germania dorește ca refugiații sirieni să fie preluați direct din Turcia, dar acest lucru nu se va putea face până când nu sunt blocate fluxurile ilegale, deoarece statele membre nu vor accepta înainte de acaesta o astfel de relocare.

Aproximativ 30.000 de migranți sunt blocați acum în Grecia, în timp ce alți aproximativ 2.000 intră zilnic în această țară.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr