vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2019

Suedia încearcă să profite astfel de costurile de împrumut reduse până la minime istorice și studiază oportunitatea de a emite titluri de stat cu scadența la 100 de ani.

Majoritatea titlurilor de stat suedeze deja emise se tranzacționează la randamente negative, potrivit Bloomberg.

Suedia şi România au acelaşi grad de îndatorare externă (35% din PIB), dar numai guvernul suedez este în situația de a analiza oportunitatea de a emite titluri de stat cu scadența la un secol.


România nu suportă comparaţia, randamentele obligaţiunilor guvernului său fiind cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 4% la scadenţa de 10 ani.

Randamentul unei obligaţiuni este raportul dintre dobânda angajată și prețul la care se tranzacţionează.

Titlurile de stat cu randamente negative semnalează că acestea sunt active de refugiu. Investitorii sunt dispuşi să plătească preţuri mari şi să primească înapoi mai puţin decât au plasat, de dragul siguranţei plasamentului.

Guvernelor serioase li se plăteşte scump siguranţa

Belgia şi Irlanda mai au emisiuni de titluri de stat pe 100 de ani, în afară de Austria, care a vândut titluri de stat cu această maturitate de 1,25 miliarde de euro în iunie.


Trezoreria SUA a lăsat să se înțeleagă recent că ar putea emite la rândul său titluri pe 50 și pe 100 de ani.

Germania va testa piaţa cu o nouă emisiune pe 30 de ani, tocmai pentru că, la toate scadenţele titlurile sale au randamente negative.

Investitorii sunt gata să plătească scump pentru siguranţa titlurilor de stat germane (şi nu numai) de teama că economia globală se îndreaptă spre recesiune, din cauza escaladării răuboiului comercial, ca şi tendinţei marilor bănci centrale de a reveni la politica banilor ieftini care le-a scos din criza din 2009.

Obligaţiunile guvernamentale suedeze deja emise cu cea mai lungă maturitate (2039) au randamente în jur de zero.

Obligaţiunile suedeze la toate celelalte maturităţi au randamente negative, cum au şi multe alte titlurile cu venit cu venit fix din lumea întreagă, în valoare de peste 16.000 miliarde dolari.

„Perspectiva de a profita pe termen lung de ceea ce pare a fi un nivel extrem de scăzut al dobânzilor este interesantă şi o vom analiza”, a declarat directorul general al Agenţiei de gestionare a datoriei statului din Suedia, Hans Lindblad, citat de Bloomberg.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Agenţia va analiza mai multe aspecte, inclusiv modul cum va afecta modelele sale de finanţare şi dacă există cerere pentru obligaţiuni pe 100 de ani.

Aproape jumătate din obligaţiunile guvernamentale emise de Suedia sunt deţinute de Banca Centrală, care a cumpărat obligaţiuni începând din 2015 în cadrul unui program de stimulare a economiei .

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: