joi

19 mai, 2022

Suedia va trimite săptămâna viitoare cererea de aderare la NATO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2022

Guvernul suedez intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei. Ambele ţări nordice și-au schimbat politica de securitate de după invazia rusă din Ucraina, a relatat joi cotidianul Expressen, citat de Reuters.

Parlamentul suedez urmează să dezbată și să revizuiască strategia națională de securitate, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii, a scris Expressen.

Imediat după acest moment va fi trimisă cererea, dacă nu se va întâmpla nimic neprevăzut, au afirmat sursele citate.


După invazia rusă din Ucraina, Suedia şi Finlanda şi-a schimbat poziţia de nealiniere militară, veche de decenii, pentru a obţine o securitate mai mare prin aderarea la NATO.

Potrivit surselor citate de Expressen, o evaluare făcută de toate partidele privind politica de securitate a Suediei ar urma să concluzioneze vineri că aderarea la NATO ar funcţiona ca o descurajare a Rusiei în cazul în care aceasta ar dori să invadeze Suedia.

„Apartenenţa Suediei la NATO ar ridica pragul pentru conflictele militare şi, prin urmare, ar avea un efect de prevenire a conflictelor în nordul Europei”, conform raportului.

Social-democraţii, aflaţi la putere, încă dezbat dacă vor susţine cererea de aderare. Partidul ar urma să ia o decizie duminică.


Finlanda ar trebui să depună o cerere de aderare la alianța militară NATO, au anunțat joi președintele finlandez Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin într-o declarație comună.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: