23 mai, 2016

flagParlamentul suedez a stabilit data de 25 mai pentru a vota un acord cu NATO denumit ”Host Nation Agreement”. Aprobarea acestui document reprezintă un pas important către cooperarea militară cu Alinața Nord-Atlantică și marchează sfârșitul unei perioade de 200 de ani în care Suedia a refuzat apropierea de orice alianță militară.

Guvernul suedez a semnat în 2014 Acordul de Națiune Gazdă în baza căruia trupele NATO pot folosi legal teritoriul suedez și spațiile aeriene și maritime pe perioada unei crize militare sau a unui război.

Ratificarea documentului în Parlament este considerată de analiști drept un pas semnificativ pe calea apropierii Suediei de Alianța Nord-Atlantică.


În octombrie 2014, activităţile de cooperare dintre forţele militare suedeze şi cele ruse au fost suspendate ca urmare a intervenției Rusiei în Ucraina.

Finlanda are încheiat un acord similar cu NATO. Cu toate că nu oferă garanții de securitate ferme, aceste acorduri furnizează fundamentul unei politici integrate de apărare a Occidentului în zona Mării Nordului și Balticii.

Apropierea celor două state nordice de politicile comune de apărare europene este o chestiune de interes în special pentru Statele Baltice. Președintele Letoniei a solicitat recent Finlanda și Suedia să ceară intrarea în NATO, afirmând că astfel s-ar reduce semnificativ vulnerabilitatea celor 3 state baltice față de agresiunea Rusiei.

De cealaltă parte a baricadei, Rusia ameniță că o posibilă apropiere a Suediei sau a Finlandei de NATO nu va rămâne fără consecințe. Avertismentul a fost lansat recent de ministrul de Externe Serghei Lavrov, iar presa rusă a supralicitat, scriind că rachetele rusești din Kaliningrad pot atinge foarte ușor capitalele celor două țări.


În ciuda amenințărilor Moscovei, sau poate tocmai de aceea, este de așteptat ca parlamentul suedez să aprobe acordul cu NATO, singurele formațiuni care se opun neaavând suficiente voturi să blocheze legiferarea.

Apartenența la NATO nu este oficial o temă de dezbatere în Suedia, însă Norvegia și Danemarca, membre ale Alianței, lucrează la reforma politicilor de securitate naționale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: