Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Oficial / Subcomisie parlamentară de anchetă privind CEC Bank – creditul Ioanei Băsescu
de Sorin Negoiţă 18.11.2013
Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget – finanţe care să ancheteze activitatea cec Bank, după ce banca a acordat creditul cu care fiica cea mare a președintelui Traian Băsescu a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în județul Călărași.
Suspiciunile privind obținerea creditului au fost lansate de postul de televiziune Antena 3 și de premierul Victor Ponta.
Anunțul privind înființarea comisiei care să ancheteze această chestiune a fost făcut de senatorul PSD Cosmin Nicula.
Decizia a fost luată cu 10 voturi “pentru”, două abţineri şi un vot “împotrivă”.
“Biroul Permanent a luat la cunoştinţă solicitarea Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, cu privire la înfiinţarea unei comisii de anchetă în conformitate cu prevederile art. 76 alin. (1) din Regulamentul Senatului. Comisia va avea ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii cec Bank S.A. cu regulile procedurale prevăzute în statutul şi regulamentele proprii. Termenul pentru finalizarea raportului este 18 decembrie a.c”, se spune într-un comunicat al Biroului Permanent al Senatului.
Activitatea subcomisiei va începe marţi, 19 noiembrie, şi Raportul va trebui finalizat şi prezentat Biroului Permanent al Senatului pe 18 decembrie, a spus senatorul Cosmin Nicula.
Va fi analizată activitatea conducerii CEC, iar preşedintele acesteia, Radu Gheţea, va fi aşteptat să prezinte un raport de activitate pentru perioada de după 2011.
În afara lui Radu Gheţea vor mai fi audiate “şi alte persoane asupra cărora planează suspiciuni de corupţie”, a declarat senatorul Cosmin Nicula, care a evitat să spună clar dacă o vor invita şi pe Ioana Băsescu şi ce acte vor solicita concret de la cec Bank.
La audieri va fi invitat şi ministrul Daniel Chiţoiu, care ar putea prezenta rezultatele anchetei făcute, pe acelaşi subiect, de o comisie a Ministerului Finanţelor.
Ideea unei comisii care să ancheteze modul în care Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, a cumpărat aproape 300 de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi, a fost prezentată prima dată miercuri, 13 noiembrie, de către premierul Victor Ponta, după discuţiile purtate cu grupurile parlamentare ale PSD.
Prim-ministrul vorbea de două comisii, una care să se ocupe de retrocedările de terenuri din Ardeal, şi o a doua, care să investigheze achiziţionarea celor 300 de hectare de teren.
Subiectul a fost reluat joi, când ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, dezvăluia că preşedintele Băsescu l-a sunat, în luna octombrie, pentru a-i cere să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC, banca de la care Ioana Băsescu a luat creditul necesar achiziţionării terenului agricol.
Şeful statului a reacţionat în aceeaşi seară, explicând că l-a sunat pe Daniel Chiţoiu, la o lună după ce Ioana Băsescu a luat creditul, pentru a-l avertiza să nu-l schimbe pe Radu Ghţea înainte de încheierea termenului legal al mandatului şi din motive politice, cum a procedat cu EximBank, deoarece acest lucru ar putea afecta încrederea în sistemul bancar românesc.