joi

18 aprilie, 2024

14 octombrie, 2020

Statele Unite au anunţat marţi un ”acord de principiu” cu Moscova pentru a prelungi tratatul de dezarmare nucleară New START. Rusia anunță că nu există niciun asemenea acord de principiu, considerând ”inacceptabile” condiţiile impuse de Washington.

”Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiţia ca ei să accepte în schimb limitarea – îngheţarea – arsenalul lor nuclear”, a declarat negociatorul american Marshall Billingslea (foto), cel care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral New START.

Tratatul expiră la începutul anului 2021, la scurt timp după încheierea mandatului actual al lui Donald Trump.


”Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al guvernelor noastre”, a adăugat diplomatul american, transmite DPA,  în cursul unei videoconferinţe organizate de think tankul Heritage Foundation.

Răspunsul Moscovei nu a întârziat. ”Rusia şi Statele Unite nu s-au pus de acord în privinţa îngheţării arsenalelor lor nucleare”, a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.

Un asemenea îngheţ ar fi ”inacceptabil” pentru Moscova, a declarat agenţiilor ruse de presă negociatorul Moscovei, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

New START – intrat în vigoare în 2010 şi care limitează numărul focoaselor nucleare operaţionale (instalate pe rachete, pe submarine şi bombardiere) la 1.550 pentru SUA şi Rusia.


Acesta este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE şi a atribuit ”întreaga responsabilitate” Moscovei pentru încetarea acestui pact.

”Dacă americanii sunt de acord cu documentele pe care le-am remis şi le acceptă, un asemenea acord poate fi încheiat şi mâine. Dar cu atâtea divergenţe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noştri de la Washington emit astfel de ipoteze”, a precizat Serghei Riabkov pentru agenţia Ria Novosti.

În opinia sa, Rusia şi Statele Unite au încă ”puncte de vedere diferite asupra modalităţii de a întări controlul armamentului pe viitor”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: