marți

27 februarie, 2024

13 octombrie, 2022

În următorii zece ani, Statele Unite vor avea de înfruntat pentru prima oară două puteri nucleare majore, avertizează administrația Biden, cu trimitere la amenințările imediate ale Rusiei și la arsenalul în creștere al Chinei.

Noua strategie de securitate națională a SUA indică Rusia ca fiind o amenințare imediată, iar China un competitor pe termen lung.

Publicarea strategiei, care trebuia să aibă loc în primăvară, a fost amânată din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

SUA nu se lasă impresionate de amenințările lui Vladimir Putin


„Puterea militară convențională a Rusiei a slăbit, ceea ce probabil va crește gradul de încredere a Moscovei în arme nucleare în planificările sale militare”, arată noua strategie de securitate națională a SUA, citată de The Guardian.

Vladimir Putin amenință să folosească „toate mijloacele” pentru a apăra teritoriul Rusiei în care include Crimeea, anexat în 2014, și cele patru regiuni proaspăt anexate din Ucraina. Strategia de securitate națională a SUA stipulează că sprijinul american pentru Ucraina nu va fi influențat de astfel de amenințări.

„Statele Unite nu vor permite Rusiei sau oricărei alte puteri să-și atingă obiectivele prin folosirea ori amenințarea cu folosirea armelor nucleare”, se precizează în document.

În prefața strategiei, președintele Joe Biden face distincție între tipurile de amenințare pe care le reprezintă Moscova și Beijing.


„Rusia reprezintă o amenințare imediată pentru sistemul internațional liber și deschis, într-un dispreț total față de legile fundamentale ale ordinii internaționale de astăzi, după cum arată războiul său brutal de agresiune împotriva Ucrainei”, a scrie președintele SUA.

China, cea mai mare provocare geopolitică a SUA

Pe de altă parte, el descrie China ca fiind „singura țară care are atât intenția de a redesena ordinea mondială, cât și puterea tot mai mare economică, diplomatică, militară și tehnologică de a avansa spre acest obiectiv”. Beijing este „cea mai mare provocare geopolitică a Americii”, potrivit documentului.

”Republica Populară Chineză are intenția și capacitatea tot mai mare de a redesena ordinea mondială în favoarea ei, chiar dacă Statele unite rămân dedicate gestionării responsabile a competiției dintre țările noastre”, mai precizează strategia.

Capacități nucleare în creștere în China

China are aproximativ 350 de focoase nucleare, potrivit estimărilor Federației Americane de Științe, comparativ cu cele 5.977 ale Rusiei și cele 5.428 ale Statelor Unite.

Pentagonul anticipează că arsenalul nuclear al Chinei va crește la peste 1.000 de focoase până în 2030, când va deveni a treia putere nucleară a lumii.

Ultimul acord valabil de control al armelor nucleare între SUA și Rusia, Tratatul New Start, cele două țări își impun un plafon de 1.550 de focoase nucleare strategice desfășurate, cu trimitere la focoase montate pe rachete lansate de pe sol, din mare sau din bombardiere cu rază lungă de acțiune.

O pledoarie pentru reducerea arsenalului nuclear american

Daryl Kimball, șeful Asociației de Control al Armelor, a exprimat îngrijorări dacă limbajul folosit în noua strategie indică o regândire a dimensiunii arsenalului SUA. „Dacă ne îngrijorăm de doi rivali cu putere nucleară aproape egală până în 2030, ce presupune asta pentru numărul de ținte din Rusia și China pe care președintele crede că trebuie să le avem în vedere pentru a descuraja amenințările nucleare? Și cum va afecta asta numărul total de arme nucleare strategice pe care SUA și președintele cred că trebuie să le desfășoare?”, a întrebat el.

„Sunt de părere că, chiar dacă China ar avea de două ori mai multe arme nucleare, tot ar trebui să reducem numărul total de arme nucleare strategice (ale SUA – n.r.), pentru că avem mai multe decât orice calcul rezonabil pentru a împiedica un atac nuclear”, a mai spus Daryl Kimball.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: