SUA vând Poloniei a 79 de lansatoare de rachete antitanc Javelin - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

SUA vând Poloniei a 79 de lansatoare de rachete antitanc Javelin

5 martie, 2020

Departamentul de Stat american a autorizat vânzarea către Polonia a 79 de lansatoare de rachete Javelin şi a 180 de rachete, în valoare totală de 100 de milioane de dolari, a anunţat Pentagonul într-un comunicat citat de Agerpres.

Acestea sunt armele a căror vânzare către Ucraina a fost blocată de Casa Albă și au făcut apoi obiectul discuției dintre președinții Volodimir Zelenski și Donald Trump ce a dus la declanșarea anchetei împotriva lideurlui american.

Sistemul Javelin a intrat în productie în 1994 și a fost folosit pentru prima dată în iunie 1996, în Georgia. Echipamentul este bazat pe lansator de rachetă cu cameră cu termoviziune și racheta propriu zisă, și poate distruge orice fel de tanc sau vehicul blindat, amplasamente fortificate sau elicoptere ce zboară la altitudini sub 200 de metri.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Polonia a mai semnat anul trecut un contract de pentru cumpărarea de lansatoare de rachete HIMARS, contract în valoare de 414 milioane de dolari, iar la sfârșitul lunii ianuarie, Polonia a încheiat cu SUA acordul definitiv privind achiziţia a 32 de avioane stealth de ultimă generaţie F-35 din SUA, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, pentru a-şi consolida forţele aeriene şi în acelaşi timp relaţiile cu Washingtonul.

Acordul a fost semnat la Deblin, oraş pe ţărmul fluviului Vistula, unde se află un centru-cheie de pregătire a piloţilor în Polonia.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr