Armata americană va desfășura avioane de luptă și nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, a anunțat Pentagonul, Washingtonul încercând astfel să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah.
SUA se pregătesc ca Iranul să își respecte promisiunea de a răspunde la uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, acum două zile la Teheran – una dintr-o serie de asasinate ale unor personalități de rang înalt din grupul militant palestinian, în timp ce războiul dintre Israel și Hamas în Gaza continuă să facă ravagii, relatează Reuters.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea de crucișătoare și distrugătoare suplimentare ale Marinei – care pot doborî rachete balistice – în Orientul Mijlociu și Europa.
De asemenea, se trimite o escadrilă suplimentară de avioane de luptă în Orientul Mijlociu.
„Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat o modificare a dispozitivului militar american menit să amelioreze protecţia forţelor armate americane, să sporească sprijinul pentru apărarea Israelului şi să se asigure că Statele Unite sunt pregătite pentru diverse eventualităţi” cum ar fi „posibilitatea unei escaladări regionale de către Iran şi aliaţii săi”, a anunţat Pentagonul, printr-un comunicat.
Pentagonul a adăugat, de asemenea, că va crește gradul de pregătire pentru a desfășura mai multe sisteme terestre de apărare împotriva rachetelor balistice.
Toate părțile implicate se pregătesc de escaladare
Anterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Statele Unite nu cred că escaladarea este inevitabilă.
„Cred că suntem foarte direcți în mesajele noastre că, cu siguranță, nu dorim să asistăm la o creștere a tensiunilor și credem că există o rampă de ieșire aici și că aceasta este acordul de încetare a focului”, a declarat Singh.
O delegație israeliană se va deplasa la Cairo în zilele următoare pentru negocieri în vederea încheierii unui acord de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor, a declarat vineri biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu.
Nu este clar dacă pregătirile SUA sunt la fel de intense ca înainte de 13 aprilie, când Iranul a lansat un atac pe teritoriul israelian cu drone şi rachete. La momentul respectiv, Israelul a reuşit să doboare aproape toate cele aproximativ 300 de drone şi rachete cu ajutorul Statelor Unite şi al altor aliaţi.
Biden, într-o convorbire telefonică avută joi cu Netanyahu, a discutat despre noi desfăşurări militare defensive ale SUA pentru a sprijini Israelul împotriva ameninţărilor precum rachetele şi dronele, a declarat Casa Albă.
Atât Iranul, cât şi Hamas au acuzat Israelul de comiterea atentatului asupra lui Haniyeh şi au promis că se vor răzbuna. Israelul nu şi-a asumat responsabilitatea pentru acest asasinat, dar nici nu a negat-o.
Suedia îşi închide ambasada din Liban de teama unei escaladări
Suedia a anunţat sâmbătă că îşi închide ambasada din Beirut, Liban, după ce a sfătuit mii dintre cetăţenii săi să părăsească ţara, pe fondul temerilor legate de o conflagraţie regională dincolo de Gaza.
„Ministerul Afacerilor Externe a cerut personalului să părăsească Beirutul şi să meargă în Cipru şi (…) planifică un transfer temporar al ambasadei sale”, a declarat ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom pentru radioul suedez.
****