luni

22 aprilie, 2024

9 iulie, 2020

Statele Unite a anunțat miercuri că, pentru prima dată în istoria relațiilor bilaterale cu Republica Cipru, va conduce antrenamente ale armatei cipriote. Anunțul a generat reacții iritate ale Turciei, aliat NATO al Statelor Unite, Ankara avertizând că decizia americană va destabiliza zona.

Congresul Statelor Unite a decis anul trecut oprirea embargoului asupra vânzărilor de arme către Cipru, insulă care are treimea nordică ocupată de Turcia.

Secretarul de Stat Mike Pompeo (foto) a anunțat, citat de Euractiv, că Departamentul de Stat va finanța, în premieră, antrenamente ale armatei cipriote, ca parte a ”extinderii relațiilor bilaterale de securitate”.


”Măsura este parte a eforturilor noastre de a îmbunătăți relația cu importanți parteneri din regiune pentru a promova stabilitatea în zona Mediteranei de Est”, a declarat presei Mike Pompeo.

Cooperarea militară americano-cipriotă va face parte din Programul Internațional al SUA pentru Educație Militară și Antrenament, program care include antrenamentul ofițerilor străini și creșterea interoperabilității militare a statelor prietene cu SUA.

Turcia și Republica Ciprului de Nord au criticat SUA pentru ridicarea embargoului.

”Așa cum am avertizat și în trecut, acest gen de inițiative nu contribuie la eforturile de soluționare a problemelor din Cipru, ci numai întăresc atitudinea infexibilă a părții grecești din Cipru. Este foarte clar că acest pas nu va contribui cu nimic la echilibrul părților și nu ajută la consolidarea încrederii și la restaurarea păcii și stabilității în estul Mediteranei”, a fost reacția Ministerului turc de Externe la anunțul lui Mike Pompeo.


Statele Unite au impus în 1987 un embargou al vânzărilor de armament asupra Ciprului, în încercarea de a evita o cursă a înarmării și de a încuraja o rezolvare pașnică a tensiunilor din insula a cărei populație majoritară este de origine greacă.

Turcia a invadat Cipru în 1974 ca răspuns a unei lovituri de stat a regimului militar care conducea Atena în acea perioadă, care a încercat anexarea insulei.

Cipru a rămas relativ pașnic în deceniile care au urmat, liderii ambelor regiuni cipriote încercând, mai ales în ultimii ani, să strângă relațiile.

Tensiunile în zonă au reapărut după ce Turcia a început să exporeze și să exploateze zăcămintele de gaze din estul Mediteranei, pe care UE le-a denunțat ca fiind ilegale. Grrecia insistă ca UE să sancționeze Turcia pentru aceste exploatări.

În ultima perioadă SUA au încurajat dezvoltarea relațiilor Ciprului cu Israel și Grecia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: