3 august, 2019

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a declarat sâmbătă că este în favoarea desfăşurării în Asia de rachete terestre cu rază medie de acţiune.

Declaraţia vine la o zi după ce Statele Unite s-au retras din Tratatul privind eliminarea forţelor nucleare intermediare (INF) încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Comentariile lui Esper sunt de natură să trezească îngrijorare cu privire la o cursă a înarmării şi s-ar putea adăuga la o relaţie deja tensionată cu China, comentează agenţia citată.


„Da, aş dori”, a spus Esper, când a fost întrebat dacă are în vedere desfăşurarea unor astfel de rachete în Asia.

„Aş prefera în decurs de luni…, dar aceste lucruri tind să dureze mai mult decât te aştepţi”, le-a spus el reporterilor.

Statele Unite au părăsit oficial vineri Tratatul privind eliminarea forţelor nucleare intermediare (INF), acuzând Moscova că încalcă acordul, ceea ce Kremlinul neagă. Rusia a anunţat şi ea vineri încetarea INF ”la iniţiativa” SUA.

Vineri, înalţi oficiali ai SUA au spus că orice desfăşurare a unui astfel de armament s-ar realiza în decurs de ani.


În următoarele câteva săptămâni, se aşteaptă ca Statele Unite să testeze o rachetă de croazieră, iar în noiembrie Pentagonul intenţionează să testeze o rachetă balistică cu rază medie de acţiune.

Ambele ar fi teste ale unor arme convenţionale – şi nu nucleare, scrie Reuters.

Tratatul INF încheiat în 1987 între Statele Unite şi Uniunea Sovietică interzicea rachetele terestre de croazieră şi cele balistice convenţionale cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Washingtonul este acum liber să concureze cu China, al cărei arsenal este format în mare parte din arme de tipul celor interzise de Tratatul INF, pe care Beijingul nu l-a semnat niciodată, scrie AFP.

China nu ar trebui să fie surprinsă de planurile SUA, a menţionat Esper.

„Nu ar trebui să fie o surpriză, pentru că am vorbit despre asta de ceva vreme”, a spus el. „Aş dori să subliniez că 80% din arsenalul lor este format din arme de tip INF. Nu ar trebui, deci, să surprindă faptul că ne dorim capabilităţi similare”, a declarat şeful Pentagonului, citat de AFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: