joi

28 martie, 2024

5 decembrie, 2022

Oficialii Statelor Unite și ai Uniunii Europene se vor angaja să diversifice lanțurile de aprovizionare pentru a calma o dispută transatlantică cu privire la un program de subvenții din SUA care acordă prioritate pieselor fabricate în SUA pentru vehicule electrice, potrivit unui draft de declarație comună obținut de Politico.

Documentul care ar urma să fie aprobat în marja reuniunii Consiliului pentru Comerț și Tehnologie, oficialii precizează că preocupările UE cu privire la Actul de reducere a inflației din SUA ar putea fi calmate printr-o „tranziție verde susținută reciproc, cu lanțuri de aprovizionare puternice, sigure și diverse, în folosul întreprinderilor, angajaților și consumatorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului”.

Duminică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un răspuns ”corespunzător și bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul subvențiilor masive pe care administrația președintelui SUA Joe Biden le va acorda companiilor americane.

Răspunsul european


Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanțare pentru o politică industrială comună și cooperarea cu autoritățile americane în chestiuni cheie, precum tranziție verde și materiile prime critice.

Actul de reducere a inflației în valoare de 369 de miliarde de dolari a președintelui SUA stabilește un program uriaș de subvenții pentru vehiculele electrice fabricate în America. Oficialii europeni o consideră o mișcare anticoncurențială, protecționistă, care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului, în special într-un moment în care industria europeană se confruntă cu o pierdere de competitivitate determinată de creșterea costurilor la energie.

Ca o potențială contramăsură, marile națiuni producătoare de mașini din UE, cum ar fi Franța și Germania, au propus ideea unei legi europene care să încurajeze dezvoltarea producătorilor auto locali.

Comisarul european pentru competitivitate, Margrethe Vestager, nu susține inițiativa, afirmând săptămâna aceasta că ar fi ipocrit ca UE să oglindească programul de subvenții al SUA, după ce s-a plâns de acesta.

O oportunitate pentru regândirea politicii industriale


Președintele SUA, Joe Biden, i-a dat totodată asigurări președintelui francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Washington la sfârșitul săptămânii trecute, că SUA „nu au vrut niciodată să-i excludă” pe aliații globali din programul său uriaș de subvenții și că are încredere că oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului pot „rezolva unele dintre diferențe”.

Parisul și comisarul său european, Thierry Breton, convenabil plasat la cârma portofoliului privind piața internă, au transformat lupta transatlantică împotriva subvențiilor într-o oportunitate de a împinge politica industrială a blocului într-o direcție în care statul are un cuvânt tot mai greu de spus.

Răspunsul european față de pachetul american de măsuri protecționiste a reînnoit o diviziune mai veche între tabăra liberală, pro-comerț a UE – din care fac parte statele nordice și unii oficiali ai Comisiei – și viziunea promovată de Franța, a unor politici industriale și comerciale mai asertive, viziune care prinde tracțiune și la Berlin.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: