miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 octombrie, 2015

lukasenkoUE urmează să ridice majoritatea sancţiunilor impuse Belarus, inclusiv deciziile de îngheţare a bunurilor şi interdicţia de călătorie impuse preşedintelui Alexander Lukashenko.

Decizia, anunţă vineri BBC, survine eliberării în luna august a ultimilor 6 prizonieri politici din Belarus.

SUA au asigurat la rândul lor că vor elimina o serie de sancţiuni, dar au solicitat Belarus „să îşi îmbunătăţească practicile în materia respectării drepturilor omului şi a democraţiei.”


Potrivit BBC, preşedintele Lukashenko a transmis în ultima perioadă semnale că doreşte să se apropie de Occident şi că este dispus să contribuie la reducerea influenţei exercitate în zonă de Rusia.

Un exemplu în acest sens a fost decizia Moscovei de a înfiinţa o bază militară pe teritoriul Belarus, în încercarea de a contracara ceea ce Kremlinul consideră un avans către Est al NATO, decizie contestată de Belarus pe considerentul că această mişcare nu va contribui la reducerea tensiunilor militare şi politice.

Într-o declaraţie de confirmare a deciziei, UE anunţă că aceasta a fost decisă „pe baza contextului de îmbunătăţire a relaţiilor UE-Belrus”.

Începând de sâmbătă, vor fi suspendate „pentru o perioadă de 4 luni deciziile de îngheţare a bunurilor şi de interzicere a călătoriilor care s-au aplicat unui număr de 170 de persoane şi decizia de îngheţare a bunurilor care s-a aplicat în cazul a 3 entităţi din Belarus”, anunţă comunicatul Consiliului UE.


Cu toate acestea, un embargou asupra comerţului cu armament va rămâne în vigoare, la fel şi sancţiunile dictate împotriva a 4 oficiali ai serviciilor secrete, suspectaţi că au organizat în trecut dispariţia unor oponenţi politici ai preşedintelui Lukashenko.

Decizia va fi revizuită în luna februarie 2016, iar sancţiunile ar putea fi reinstituite dacă UE constată o degradare a respectării drepturilor omului, ale domniei legii şi ale libertăţii de exprimare a mass-media.

Trezoreria Statelor Unite a anunţat la rândul său că, începând de sâmbătă, va permite, pentru următoarel 6 luni, tranzacţii ale 9 entităţi economice din Belarus sancţionate.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a afirmat că SUA a făcut acest pas „în lumina deciziei pozitive a guvernului Belarus de a elibera, pe 22 august 2015,  toţi cei 6 deţinuţi politici”.

John Kirby afirmă că decizia părţii americane „deschide uşa extinderii legăturilor comerciale”, solicitând Belarus să facă mai mult „pentru a îmbunătăţi situaţia respectării drepturilor omului şi a democraţiei”.

Preşedintele Alexander Lukashenko a câştigat al cincilea său mandat la alegerile din 12 octombrie, fiind ales cu 83,5% dintre voturi. Lukashenko, 61 de ani, se află la conducerea fostei republici sovietice de 21 de ani.

Belarus are 7 milioane de alegători Alexander Lukashenko câştigând toate cele 5 runde electorale cu procente mai mari de 75%.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: