vineri

19 aprilie, 2024

20 iunie, 2020

SUA şi Rusia reiau luni, la Viena, negocierile privitoare la controlul armamentelor, însă acestea par ameninţate încă de la început de insistenţa Washingtonului ca în negocieri și dintr-un nou acord privind controlul armamentului nuclear să fie parte și China, solicitare pe care Beijingul o refuză.

Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul preşedintelui american în problema dezarmării, şi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov vor discuta pe tema tratatului bilateral Noul Start, încheiat în 2010 şi care va expira la 5 februarie 2021.

”Statele Unite au lansat o invitaţie deschisă Republicii Populare a Chinei de a se alătura acestor discuţii, şi a evidenţiat necesitatea ca toate cele trei ţări să poarte cu bună credinţă negocieri în privinţa controlului armamentelor”, a transmis vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters.


Actualul acord, semnat de fostul președinte Barack Obama în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale deținute de SUA şi Rusia.

China, al cărei arsenal este estimat la circa 300 focoase nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.

Moscova cere de la sfârşitul lui 2019 negocieri privind prelungirea tratatului, dar administraţia Trump a amânat până acum discuţiile, insistând pentru includerea Beijigului în acest format. ”Problema noastră cea mai mare este lipsa de transparenţă a Chinei. Arsenalul chinez se va dubla în următorii zece ani. Asta ne îngrijorează mult”, a declarat vineri la postul CBS reprezentantul american pe lângă Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva, Robert Wood.

Rusia a anunțat că nu va insista pe lângă oficialitățile de la Beijing să intre în negocieri și a sugerat că, dacă tot doresc extinderea acordului nuclear, SUA ar putea să cheme la masa tratativelor și proprii aliați- Marea Britanie și Franța.


Conform celui mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI, cu sediul la Stockholm), dat publicităţii luni, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din arsenalul nuclear total de pe planetă.

SIPRI estimează că SUA deţin 5.800 de focoase, Rusia – 6.275, Marea Britanie – 215, Franţa – 290, China – 320, India – 150, Pakistan – 160, iar Israel – 90. Arsenalul nord-coreean este estimat la 30-40 de focoase nucleare, însă acestea nu au fost incluse în bilanţul global realizat de SIPRI.

China, care consideră că arsenalul său este mult inferior celor ale Statelor Unite şi Rusiei, refuză să participe la negocieri tripartite, dar s-a arătat deschisă la discuţii în format multilateral.

Rusia, care îşi modernizează şi ea arsenalul nuclear, vrea să profite de reuniunea de la Viena pentru a lărgi discuţiile la alte aspecte ale controlului armamentelor, mai ales la teste nucleare, pe care SUA ameninţă că le va relua.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: