luni

23 mai, 2022

SUA și Rusia continuă negocierile tehnice pentru prelungirea Tratatului de reducere a armelor nucleare strategice

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iunie, 2020

Statele Unite ale Americii vor continua dialogul cu Rusia pentru renegocierea Tratatului privind reducerea armelor strategice (Noul START), încheiat între cele două puteri, care expiră în februarie 2021, a anunțat Washingtonul.

După o primă rundă de negocieri care a avut loc luni la Viena, emisarul special al SUA pentru dezarmare nucleară, Marshall Billingslea, a declarat marţi presei că părţile intenţionează să se întâlnească din nou „la sfârşitul lunii iulie sau la începutul lui august”.

Însă această reuniune, care se va desfăşura tot în capitala austriacă Viena, depinde de progresele la nivel tehnic pe care delegaţiile reuşesc să le facă în următoarele săptămâni.


SUA insistă în continuare pentru includerea Chinei în acest proces, anunță Agerpres, care citează EFE.

SUA insistă să aducă China la tratative, Rusia supralicitează cu ”negocieri multilaterale”

Marshall Billingslea a insistat în repetate rânduri asupra includerii Chinei la aceste negocieri, „care ar trebui să fie trilaterale”, în contextul creşterii semnificative a arsenalului nuclear al gigantului asiatic, comentează EFE.

„În opinia noastră, un acord tripartit de control al armelor nucleare are cele mai bune şanse de a evita o cursă tripartită a înarmării nucleare, extrem de destabilizatoare”, a declarat marţi Billingslea, după negocierile de luni, care au durat 10 ore, cu ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov.

„Construcţia şi extinderea arsenalului nuclear al Chinei reprezintă un factor important în viitorul regim de control al dezarmării”, a dat asigurări Billingslea, adăugând că SUA consideră că un viitor acord privind controlul armelor trebuie să includă „orice fel de tip de arme nucleare, nu doar cele strategice”. „Beijingul este vizibil jenat. Ei au obligaţia să negocieze cu bună credinţă cu noi şi cu ruşii”, a insistat Billingslea, care a admis totuşi că Rusia nu a sprijinit poziţia americană de exercitare a unei presiuni mai mari asupra Chinei pentru ca ţara asiatică să se alăture negocierilor.


În ceea ce o priveşte, Moscova a preferat să vorbească despre „negocieri multilaterale”, a recunoscut emisarul american, ceea ce ar presupune includerea Franţei şi Regatului Unit, alte două puteri nucleare declarate. Totuşi – a apreciat Billingslea – arsenalul nuclear al celor două ţări europene nu se poate compara cu cel al Chinei, care, potrivit informaţiilor serviciilor secrete americane, creşte atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.

Rusia a calificat marţi drept „nerealistă” insistenţa SUA de a include China în negocierile privind dezarmarea. „SUA nu s-au distanţat de poziţia lor de a include China. În ceea ce ne priveşte, am explicat în detaliu de ce considerăm nerealist să ne bazăm pe participarea Chinei. Şi nu vom recurge la influenţa noastră asupra Chinei, aşa cum doresc americanii”, a declarat Riabkov, citat de RIA Novosti, preluată de AFP.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acelaşi timp, Riabkov a apreciat că ţara sa nu vede nicio apropiere cu SUA în privinţa posibilităţii de a prelungi dincolo de 5 februarie 2021 Noul START. „În ceea ce priveşte chestiunea prelungirii, nu am văzut nicio schimbare în atitudinea americană. Ei continuă să reflecteze. Noi le-am explicat logica noastră şi vom continua să o facem”, a declarat Riabkov, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, preluată de EFE.

Rusia s-a declarat deschisă ideii de a prelungi cu încă cinci ani acordul New START şi a punerii pe masă inclusiv a chestiunii armelor nestrategice, însă insistă ca negocierile să se desfăşoare fără „condiţii preliminare”, scrie EFE, care adaugă totodată că Moscova doreşte ca şi preocupările sale să fie luate în calcul, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă al SUA sau testele cu rachete de atac cu rază medie de acţiune.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: