joi

18 aprilie, 2024

2 august, 2019

Statele Unite și Rusia au anunțat vineri, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă că a desființat acordul semnat de părți în 1987.

Primul anunț a aparținut Rusiei: „În 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune”, potrivit ministerului rus al Afacerilor externe.

Anunțul SUA a venit la scurt timp: „Retragerea Statelor Unite, în conformitate cu articolul XV al tratatului, intră în vigoare astăzi deoarece Rusia nu a revenit la respectarea totală și verificabilă”, potrivit șefului diplomației americane, Mike Pompeo.


Tratatul INF interzicea folosirea rachetelor cu capacități nucleare cu rază medie de acțiune, adică între 500 și 5.500 km.

Washingtonul a acuzat în 2014  Moscova că dezvoltă un sistem care încalcă Tratatul INF- racheta tip 9M729, cu o rază de acţiune de aproximativ 1.500 de kilometri, după cum preciza NATO. Moscova susţine că aceasta are o rază de acţiune de 480 de kilometri.

Desființarea Tratatului INF permite ambelor state să contracareze China, care nu a semnat tratatul și care încearcă să-și afirme supremația militară în Asia.

Rusia spune că a propus Statelor Unite un moratoriu asupra desfăşurării de armament nuclear interzis de acest document din Războiul Rece. ”Noi am propus Statelor Unite şi altor membri NATO să ia în considerare posibilitatea de a anunţa un moratoriu asupra desfăşurării de armament cu rază de acţiune intermediară”, a declarat adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă Tass.


NATO a acuzat vineri Rusia de sfârşitul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi a dat asigurări că va răspunde în ”mod măsurat şi responsabil” ameninţării noilor rachete ruse.

Un singur acord bilateral nuclear încheiat de Moscova și SUA mai este în vigoare: Tratatul START, care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări sub nivelurile deținute în perioada Războiului Rece.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: